tisdag 8 februari 2011

Tvätt och disk!

Har fått flera frågor om vad vi använder när vi tvättar och diskar. Fick även en kommentar i ett inlägg nyss. Så nu tänkte jag bara enkelt visa och tipsa om det vi använder oss av.

I köket så har vi diskmaskin och till den använder vi Änglamarks diskmaskins tabs, de är väldigt effektiva och har ett bra pris samt att de är tillverkade med hänsyn till miljön. De fick nästa bäst i test på testfaktas test 2008. Man hittar dem på COOP. Sedan så handdiskas ju vissa saker och eftersom jag har väldigt känsliga händer och vi har barn i familjen så vill man ju inte ha något diskmedel med läskigt innehåll. Vi har använt oss av Ecover's diskmedel i flera år och är väldigt nöjda. Det påverkar miljön minimalt och lämnar inga farliga kemikalier kvar på disken. Och det luktar väldigt naturligt och gott också. Jag har köpt det själv på Grön Gåva i Örnsköldsvik, men det går att beställa hem på olika webshoppar tex. Jordklok.se.


Ecover diskmedel. Bild lånad här.

I tvättstugan har vi två sorters tvättmedel och inget sköljmedel. Det ena är tvättnötter. Detta är ett helt naturligt tvättmedel där man använder de små nötterna i en liten påse inuti tvättmaskinen. De fungerar otroligt bra och bildar som en såpa i kontakt med vatten. När de använts färdigt så kan man lägga dem i komposten och det är så allergivänligt det bara kan bli. Vi har tex använt dem i tygblöjetvätten. Dessa nötter finns att köpa på diverse välsorterade hälsokostaffärer och på massor av ställen på nätet tex här, där kan man även läsa mer om dem och hur de fungerar.

Tvättnötter. Bild lånad här:
Eftersom vi har ganska mjukt vatten så behöver vi också använda oss av ett rejälare tvättmedel också. Då det är mer fläckar och smuts, vilket det lätt blir när man har barn och en sambo som gillar fordon av alla slag. Vi har då valt att använda oss av Ocean bastvätt. Ett drygt tvättmedel som passar all tvätt i alla temperaturer. Oparfymerat och innehåller inga zeoliter, sulfater och metasilikater. Tillverkat av förnyelsebara råvaror så långt som möjligt. Det är dessutom tillverkat i Sverige vilket bidrar till korta transporter. Vi är väldigt nöjda med detta tvättmedel och köper det på Granngården. Tror att man kan köpa det via nätet också. Vi köpte en stor hink för många år sedan och köper sen refillpåsarna när hinken gapar tomt. Det jag gillar extra mycket med just detta tvättmedel är att tvätten verkligen inte luktar något annat än rent. Och då man hänger ut det på tork så får det verkligen den där rena friska doften som gör det sådär härligt mysigt.

Ocean tvättmedel (vi har dock den oparfymerade sorten med vitt lock på hinken). Bild lånad här.
Detta är vad vi använder i tvätt och disk hemma hos oss. Vi har valt dessa produkter utifrån vad som känns bra för oss själva och vår hälsa. Sen vill vi ju såklart ha produkter som inte förorenar miljön. En annan faktor som också spelar in är såklart priset, eftersom vi inte är speciellt rika så vill man ju att priset ska kännas rimligt.

2 kommentarer:

  1. Jag skulle oxå vilja ha dessa fina, miljövänliga tvättmedel. Men jag tål dom inte. det är så skumt, det enda jag tål är Via sensitive. Jag måste ha den konstiga kroppen av alla.

    SvaraRadera
  2. Linda - Jag tror inte att du är ett dugg konstig. Alla är ju olika. Huvudsaken är ju att man är nöjd och att det funkar!

    SvaraRadera