torsdag 19 januari 2012

Palmoljan i D-dropparna

Fick en mycket bra kommentar i inlägget nedan om D-dropparna.

"AngelaJan 18, 2012 10:00 AM

Vet du att den innehåller palmnötsolja? Har du googlat runt och läst kring oljan? Den är inte så hälsosam den häller och absolut inte för miljön. Tyvärr finns det inte så mycket forskning på oljan, det som finns ser inte hälsosamt ut. Hittade en sida från USA där Dr Weil skriver bl a. Kort sagt, palmkärnolja en billig, ohälsosamt fett, och jag rekommenderar att undvika livsmedel som innehåller det.
Ja, vad ska man göra!"
 


Ja, jag vet att D-vitaminoljan innehåller palmolja och ja jag har läst ganska mycket om just den oljan eftersom den finns i så otroligt mycket mat. Man kan hitta den i tex. pommesfrites, kex, kakor, choklad, glass, margarin, chips m.m. och tyvärr i princip nästan all baby/barnmat som man kan köpa på mataffärer och den finns även i schampon och tvättmedel. Så den är svår att komma undan.
 
Anledningen till att palmoljan (Elaeis guineensis) finns i just DunMedic's D-vitaminolja är att den är så stabil och härsknar inte. Därför slipper man ha i antioxidationsmedlet E320 som ACO har i sina droppar. I ACO's droppar finns solrosolja och den oljan håller inte lika länge som palmoljan.
 
Anledningen till att man kan läsa om att palmoljan är farlig är för att den innehåller mättat fett. Mättat fett har påstått leda till hjärt och kärl sjukdomar, men den forskning som finns om sambandet är inte att lita på än så länge. Så man kan se det som ett påstående. Hittade en ganska lättläst länk om just detta när jag googlade runt för några år sedan.
 
Det värsta med just palmolja är ju miljön. Att det skövlas regnskogar och djurarter utrotas, folket får flytta pga torka och brist på dricksvatten. Ja, det är fruktansvärt! Oljepalmerna är miljöbovar!
 
Men innan man bojkottar dessa små flaskor med D-vitamin i så kanske man borde bojkotta resten av alla produkter man har i hemmet först. Det är ganska enkelt om man läser innehållsförteckningen och det står: Innehåller vegetabilisk olja. Ja, då är det med största sannolikhet just palmolja i det du håller i handen.
 
Tyvärr hittar jag ingen information om hur miljön påverkas då man tillverkar E320 (Butylhydroxianisol)
 
Personligen känns det ju lite som att välja mellan pest eller kolera med dessa D-droppar. Men jag ger hellre lite palmolja än E320 till Flora. Och nej, det känns inte bra miljömässigt, men vi försöker undvika palmoljan i mycket annat i vårt hem för att kompensera. Sedan ser vi till att hon slipper palmolja genom att göra egen välling och egen gröt, samt tillsätta kokosolja, smör, rapsolja i hennes och även vår egen mat.
 
Jag har mailat DunMedic och frågat om deras palmolja, var den producerats och om den producerats hållbart. För det finns palmolja som blir till på hållbart sätt också. Hoppas på att få ett bra svar.
 
Hoppas att denna lilla text kan ge ett bredare perspektiv.

Fler inlägg i ämnet:
D-droppar utan gift
Fortsättning: Palmolja i D-droppar från DunMedic

2 kommentarer:

  1. Bra skrivet Lisa, tack för viktig information! Vi känner likadant - i och med att vi gör all mat själv till barna så undviker vi palmolja i så stor utsträckning att det känns OK att ge D-vitamindroppar med det i. Som du säger, pest eller kolera och jag väljer, eftersom jag nu måste, hellre en produkt som belastar miljön än att ge barnen något som kan leda till cancer i framtiden.

    SvaraRadera