måndag 23 januari 2012

Fortsättning: Palmolja i D-droppar från DunMedic

Mailade DunMedic och fråga om andelen palmolja i D-dropparna och hur de tänkte kring miljön och om palmoljan producerats på ett hållbart sätt. Fick detta till svar:

"Hej igen
Se svaren nedan från tillverkaren av oljan, AAK:

Oljan (INCI: Caprylic/Capric Triglycerides) är en triglyceridolja framställd via förestring av glycerol och fettsyror från palm och kokos olja. Vi har tyvärr ingen möjlighet att styra förhållandet palm och kokos.

2002 tog WWF initiativ till Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO) tillsammans med AAK, Golden Hope Plantations, Migros, Malaysian Palm Oil Association, Sainsbury’s och Unilever. Organisationen har nu arbetat med att främja odling och användning av hållbart producerad palmolja i hela världen i nästan ett helt decennium. Ända sedan AAK var med och grundande den har vi varit engagerade i allt från styrelsearbete till olika arbetsgruppers verksamhet.
Vårt engagemang för hållbart producerad palmolja understryks även av att vi 2008 grundade dotterbolaget GreenPalm i syfte att skapa en webbaserad plattform för handel med certifikat för RSPO-certifierad hållbart producerad palmolja.
GreenPalm-initiativet och vårt arbete i RSPO är vårt sätt att visa intressenterna att vi strävar efter ansvarsfull tillväxt i leveranskedjan för palmolja.
Vår plats i denna kedja innebär att vi är helt beroende av att ha tillgång till fysiskt segregerad hållbart producerad palmolja. Det är kundernas krav som avgör vilket slags palmolja vi levererar, och vi kan konstatera att efterfrågan på hållbart producerad palmolja ökar. För att vi ska kunna möta denna ökade efterfrågan är sju av våra produktionsanläggningar nu RSPO-certifierade och redo för hållbar produktion av palmolja. Vårt övergripande mål är, som vi angav i årsrapporten till RSPO, att all palmolja som används i AAK:s produktionsanläggningar ska vara RSPO-certifierad hållbart producerad palmolja i slutet av 2015.

Jag hoppas att du finner dessa svar tillfredställande.
Mvh
-----------------------
Christer Ahlberg"


Ja, man kan ju konstatera att de gör så gott de kan. Jag känner mig iaf nöjd med svaret och ger D-dropparna med gott samvete. Svarade även att jag tyckte att denna information borde finnas tillgänglig på tex denna sida, så man som förälder själv lätt kan hitta det.
Fler inlägg i ämnet:
D-droppar utan gift
Palmoljan i D-dropparna

 

5 kommentarer:

  1. Tack för att du tog dig tid att maila dom :D
    ha en skön dag

    SvaraRadera
  2. Jomen självklart! Man är ju nyfiken och vill veta.

    SvaraRadera
  3. bra initiativ! jag upptäckte att de har palmolja i en änglamarktvål på coop och ställde samma fråga själv för ett tag sen. jag fick ungefär samma svar som du och kollade sen upp roundtable så gott det gick på google. det märks att de tar oss konsumenter på allvar när de faktiskt kan ge bra svar! såg nyligen att de lagt upp en artikel om borttagningen av konvetionell palmolja på coops hemsida så varje våra åsikter gör skillnad:)

    SvaraRadera