onsdag 25 januari 2012

Hur ger man en bebis mat - BLW eller puré?

Ja så var det ju det här med om hur man ger en bebis mat. Ja för det finns flera sätt. Man kan, som det står och rekommenderas på många ställen, börja ge bebisar puréer när de ska smaka eller så kan man ge dem matbitar så de får upptäcka, smaka och äta själv. Den senare metoden har ett namn - BLW (baby-led weaning eller barnledd avvänjning). Det går ut på att när barnet är över 6 månader och kan sitta stadigt så kan man börja med fast föda på en gång och skippa puréer och mos. Denna metod ska enligt många ge barn som äter bättre. och man låter barnet själv styra över sitt matintag istället för att bli matad. Vill man veta mer om just BLW kan man läsa mera här eller googla.

Med Folke var detta enkelt eftersom han inte hade tid att vänta på sina tröga föräldrar när det var dags för mat, så fick han äta själv. Han åt allt vi lade fram och han gillade mat i alla former och smaker (utom majs). Han började tidigt att använda bestick och har varit duktig på att äta (förutom i de värsta trotsperioderna). Och han har i princip aldrig satt i halsen.

Med Flora har det verkligen varit en annorlunda upplevelse. Hon har från start inte gillat något hon fått smaka för första gången. Hon avskyr bitar och gillar inte saker som låter när hon försöker bita på det. Hon sätter lätt i halsen, det verkar vara nog sjå att hålla reda på sig egen saliv ibland. Så för att hon ska få i sig annat än bröstmjölk har jag varit tvungen att göra släta puréer och matat henne. Men senaste veckorna här har hon börjat äta lite bröd själv och ibland även pastabitar och grönsaker.

Ja, man får helt enkelt prova sig fram. Barn är olika och utvecklas olika snabbt. Det finns liksom inget universalsätt som funkar på alla.

Funderar man på vad  och hur mycket mat man kan ge sin lilla skatt så har livsmedelsverket faktiskt en ganska bra sida här.

2 kommentarer:

  1. Vi började med BLW men ger ibland också med sked, dock vägrar han äta släta puréer - det måste vara bitar! Barn är sannerligen olika. Ser förresten att vi bor i samma län!

    SvaraRadera
  2. Jennie - Ja, barn är väldigt olika. Men det är väl det som är så charmigt och kul. Dock lite besvärligt ibland gällande maten eftersom det inte går att få allt till släta puréer =O)Men vi kämpar på och hoppas att lillan lär sig att tycka om bitar snart.

    SvaraRadera