söndag 9 oktober 2011

Skrädmjöl


Efter lite letande på stan så hittade jag skrädmjöl på ICA Kvantum i Ö-vik. Detta planerar jag att använda till grötsmakisar till Flora framöver. Skrädmjöl är rostad havre som malts till mjöl. Mjölet är naturligt rikt på järn vilket gör det passande som barnmat. Funderar på att låta Folke testsmaka först. Just detta skrädmjöl kommer fån Stöpafors kvarn i Värmland och jag betalade kanske 25 kr för 1 kg.

7 kommentarer:

  1. Hur gör du gröt på skrädmjöl? Jag mixade havre och senare även dinkelflingor till Alfred som jag sen kokte med lite naturell rapsolja och vatten. Hade sedan frukt på. Var lite bökigt att mixa det så jag har funderat på skrädmjöl. Får väl hålla utkik efter detta :) Man borde skriva upp hur man gör nu känns det inte som man kommer ihåg så mycket. Känns som jag kommenterar alla dina inlägg :) men det är så skönt när det finns likasinnade, särskilt med barn i samma ålder.

    SvaraRadera
  2. Jag och min sambo brukar göra gröt på skrädmjöl för att vi tycker att det är så gott. Det blir godast om man kokar i mjölk (2.3 dl mjölk och 1/2 dl mjöl per portion) men går utmärkt i vatten med. Man bara vispar i mjölet i mjölken och kokar någon minut. hur enkelt som helst. I morse hade vi vår nykokta svartvinbärssylt till. Urgott!

    SvaraRadera
  3. Mitt Ordnade Kaos - Har nu fixat in ett inlägg med ett basrecept. Till sonen mixade jag också och höll på, men det är ju en aning smidigare att ta skrädmjöl. Det finns ju dinkelsikt man kan använda också. Tex så har Saltåkvarn bra mjöl.

    SvaraRadera
  4. Carin - Jag måste nog prova att äta det själv också. =O) Låter ju verkligen gott!

    SvaraRadera
  5. Är det verkligen vettigt att ge barn fullkorn när dom är så små?? Det har jag aldrig vågat...

    SvaraRadera
  6. Angela - Man kan ju ju börja med att ha en större del dinkelsikt och endast en nypa av skrädmjölet och sedan späda efter behov. Men från 8 månader är det helt okej med fullkorn i gröt. Alla barn är ju olika och man får helt enkelt känna efter och se hur det funkar, precis så som med all mat man stoppar i bebisar.

    SvaraRadera
  7. Min son hade aldrig problem med magen med havren & dinkeln i alla fall. Att göra den lite tunn och vänja dem successivt tror jag är det viktigaste. Det roliga var att när Alfred var liten hade han aldrig problem med magen, no 2 var så otroligt regelbundet och alla pratade om att deras barn inte kunde eller att det var jätteoregelbundet. Vet inte om det var fibrerna eller att han kanske bara har en stålmage :)

    SvaraRadera