torsdag 3 januari 2013

Råg-kardemummabullar med chiafrön




Dessa små bröd går åt i stora mängder här hemma vissa perioder. Men de är enkla att svänga ihop så det går lätt att göra nya när de är slut.

Recept:
2 msk chiafrön som blötlagts i 1 dl vatten
Lite mer än en ½dl smält virgin kokosolja (ca 50 gram)
½ l havremjölk
1 msk agavesirap eller honung
1 pkt jäst
1 tsk salt
2-3 tsk mortlad kardemumma
10-12 dl rågsikt

Ta chiafröna och häll på 1 dl vatten i ett glas och rör om några gånger inom de närmsta minuterna. Bra om detta är gjort ett tag innan man ska sätta degen så det har svällt ordentligt. Smält oljan i en kastrull och slå i mjölken, sirapen/honungen och den mortlade kardemumman. Värm till 37 grader. Smula jästen i en degbunke och häll på lite av degvätskan och rör om så jästen löser sig ordentligt, häll sedan på all vätska. Blanda mjöl och salt och ös ned i degvätskan tillsammans med chiafrögelén. Arbeta degen ca 5 minuter med assistent eller knåda tills den känns smidig. Låt jäsa till dubbel storlek ca 30-40 minuter. Knåda degen och forma små bullar i passande storlek. Lägg på plåt och täck med bakduk. Sätt ugnen på 240 - 250 grader. Låt jäsa till dubbel storlek igen, ca 30-40 minuter. Pensla med ägg/olja/vatten och strö på lite chiafrön. Grädda i 8-10 minuter, tills bullarna är gyllene.

Dessa bullar passar bra som frukostmacka eller mellanmål. De funkar också fint till grötlunch eller sötare soppor. Detta recept går att variera rätt friskt med olika mjölsorter, mjölksorter och andra kryddor och frön. Man kan även välja att söta det mer och få ett fikabröd. Det går även bra att skippa chiafröna helt, ta då bara lite mindre mjöl eller byt ut dem mor rivna morötter eller äpplen tex. Kokosoljan kan man byta ut mot 50 gram smör för er som kan äta mjölkprodukter.

5 kommentarer:

  1. Hej Lisa!
    Hittade precis hit och tycker din blogg verkar kul med många tips och bra tankar :)
    Jag undrar var du köper kokosoljan?
    Vänlig hälsning C

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!
      Vad kul att du gillar bloggen, tack.
      Jag köper kokosoljan på Grön Gåva i Örnsköldsvik. grongava.se
      Men kokosolja kan man hitta hos de flesta hälsokostbutiker och i mängder på nätet.
      Ha det gott!

      Radera
  2. Hej ! Tack för recept på nyttiga bullar, jag har läst en del om chiafrön så jag ska testa att baka dessa bullar. Fin blogg dessutom, kolla gärna in på min: evashusplandet.blogspot.com Jag bor utanför Kramfors.
    / Eva

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Eva!
      Hoppas att du gillar bullarna.
      Ska genast kolla in din blogg. Ha det gott!

      Radera
  3. Hej. Kan man byta ut rågsiktet mot något glutenfritt?

    SvaraRadera