tisdag 30 augusti 2011

Då man gallrar



Gallrar lite i morotslådan idag. Tar in de pyttesmå morätterna och förväller och fryser in. Tänker att de blir perfekt att ha till Flora när hon ska börja smaka på morötter i vinter. Skönt att kunna ta vara på dem även fast de är så små.

Svartvinbärsjuice







Improviserade ihop ett gott recept på svartvinbärsjuice för ett tag sedan. Jag tycker att det är ganska skönt om man kan plocka lite bär i taget så det inte blir så trist att stå vid busken en hel dag. Plockade in två liter bär och körde ned dem i juice maskinen. Kokade upp en sockerlag på ½ liter vatten och 3 dl socker. Hällde ner juicen i det och pressade en liten citron. Frös in i platsmuggar och klart! Helt lagom att ta fram en mugg och lägga i en liters tillbringare med vatten. Perfekt måltidsdryck senare i höst när man behöver en vitaminkick.

Edit: Sockerlagen går att göra mycket mindre sockrig. Tex 7 dl vatten och 1½ dl socker. Man kan ta annat än socker också och testa med. Tex agavesirap eller kanske honung.

söndag 28 augusti 2011

Det är så uppenbart när man har en av varje

Den här hemska klyschan att pojkar är lite vildare, nöter mer på kläderna och per automatik gillar bilar. Det blir så uppenbart när man fått en tjej vad andra tycker.

Vi har fått enormt mycket presenter till båda våra barn när de fötts. Och jag kan säga rakt ut att Folke fick inte ett enda rosa, lilla eller rött plagg (ja för det var kläder de flesta kom med) av släkt och vänner. (han fick rosa, lila och röda kläder av oss och närmsta familjen). Flora däremot fick i princip nästan bara rosa kläder och en hel drös med klänningar. Så det är ju väldigt uppenbart vad andra tycker... de tycker att det är skillnad på mina barn och att de ska behandlas olika.

Missförstå mig rätt!! Vi är jättetacksamma för alla fina presenter vi fått och så glada att det är så många som bryr sig om våra barn. Men lite tokigt är det allt när man tänker efter.

tisdag 23 augusti 2011

Till bvc med Flora


Idag var det dags för en tremånaders checkup på bvc. Hon var normal och kunde sitta med stöd, vände blick och huvud efter bvc-sköterskan, öppnade sina händer och höll upp huvudet i bukläge. Flora är nu prick 62 cm lång och väger 6760 gram. Hon fick även en del av det vaccin som erbjuds vid hennes ålder. Hittills inga biverkningar förutom trötthet. Tycker att det är svårt det där med vaccin. Känns som att välja mellan pest eller kolera. Till Folke gav vi mestadels av det som erbjöds och vi kommer nog att göra samma med Flora. Nu är lilla damen helt knäckt i soffan!

fredag 19 augusti 2011

Alla föräldrar borde läsa denna blogg!

Den här bloggen är helt fenomenal och fantastisk på alla sätt. Alla föräldrar och de som jobbar med barn och människor borde ta sig en titt. Här finns det kloka ord som får en att tänka och reflektera över vad man sysslar med som förälder och pedagog och medmänniska. Alla mansgrisar och alla feminister LÄS! Alla, ALLA borde läsa, det är viktigt.

OBS, inlägget är en länk till bloggen jag tycker ni ska läsa!

Mamman som borde äta och dricka lite bättre och kanske ta en dusch i lugn och ro

Jag är inte på dåligt humör ofta, men så klart händer det ibland. Idag vaknade jag lite halvt på fel sida. Jag är trött och varm och lite less. Behöver duscha och dricka cola känner jag..... Lättnaden när sambo kommer hem är enorm efter att ha försökt hängt en tvätt i över en timme, lillan ville bestämt äta mitt i allt hängande och brollan ropar -Mamma! Mamma? mamma, mamma mamma mamma mamma kolla när jag leker. Mamma kom hit, mamma gör såhär, mamma ta den här. Mamma mamma mamma mamma..... Smög in och dricker en enorm kopp kaffe och smygäter kakor. Snart snäll och fin mamma igen!

Tre månader har passerat


Ja i tisdags blev Flora hela tre månader. På den tiden har vi fått lära känna en väldigt glad och harmonisk liten människa.  Hon sover gott om nätterna och är vaken nästan hela dagarna. Hon gillar att ligga och fingra på mjuka saker. Hennes huvud får runt som en uggla när man bär på henne och hon ler och skrattar när man pratar med henne. Hon gillar att sitta upp och försöker själv så gott det går. Lägger man henne på mage så försöker hon att krypa, det är så gulligt. Hon är världens bästa lillasyster!

torsdag 18 augusti 2011

Poops blöjor


Långt innan Flora föddes fick vi ett gäng blöjor av Jane som har Poops. Vi testade dem på sonen på natten då och jag tycker att de funkade helt okej. Har nu testat dem på Flora och jag måste säga att dem är jättebra. De suger upp allt som kommer i blöjan väldigt snabbt och bra. Den mjuka bambufrottén håller hennes hud i bra skick. Det enda jag kan anmärka på just nu är att de är ganska stora i storleken. Har dem på minsta knäppningen nu och Flora väger runt 6 kilo. Så på en nyfödd blir dem lite klumpiga, men å andra sidan så kan man ju ha dem tills barnet slutat med blöja helt och hållet. Så för er som söker en enkel och prisvärd tygblöja, prova dessa.

söndag 14 augusti 2011

Krusbärssylt






Vår krusbärssylt!

1 liter krusbär
En skvätt vatten
250 g syltsocker
Eventuellt ½-1 msk vaniljsocker

Rensa bären och koka upp med vattnet. Mixa sedan sylten slät med stavmixern och låt koka ca 10 minuter. Häll i sockret och koka ca 5 minuter till. Ta upp lite sylt och rör ned vaniljsockret i det, häll sedan tillbaka det i resten av sylten och rör om. Häll upp i burk, klart!!

För att rött är vackert




Våra billighets-pelargoner lyser som stoppljus i skymningen.

lördag 13 augusti 2011

I stugan


I förrgår var jag och barnen upp till mina föräldrars stuga. Det var växlande sol och regn och riktigt mysigt. Jag passade på att plocka rödvinbär och krusbär. Folke lekte sig less och Flora myste i vagnen och selen.

onsdag 10 augusti 2011

Åbäket



Här är åbäket som jag köpt i halv panik. En väl begagnad syskonvagn. Detta är en fantastisk motionsmaskin, speciellt med en tung treåring i. Folke är väl inte så jätte förtjust i att åka längre stunder, då han slutade att åka vagn för två år sedan men det går bra om man underhåller lite. Att knuffa denna med två barn i ger bra träning för benen känner jag. Den är klumpig och inte särskilt snygg men den är just nu den enda chans jag har till att få lite motion när R är på jobbet.

Tygblöjor vs engångsblöjor!

Fördelar med tygblöjor: Ekonomiska, giftfria, alltid hemma, miljösmarta.

Nackdelar med tygblöjor: De måste tvättas (ärligt, det finns ju roligare saker att göra än tvätt), de tar mycket plats.

Fördelar med engångs: Smidigt på resan, tar lite plats.

Nackdelar med engångs: De är dyra, de kan innehålla ämnen som verkligen inte är bra för bebisar, de blir sopberg, de luktar illa.

Fyll gärna på listan om ni kommer på något!


Vill påpeka en extra sak om kostnad. Tygblöjor måste tvättas och det kostar såklart en liten slant, men det är en väldigt liten slant. Engångsblöjor måste kastas och det kostar också, det glömmer många. Man betalar ju faktiskt för sophämtning.

söndag 7 augusti 2011

Beco butterfly


För att lätt kunna dammsuga och vika in lite tvätt så får Flora åka beco babycarrier idag.

En dold skönhet



Helt plötsligt så har en av mina gamla pelargoner börjat blomma med vackra blommor. Undrar om det är en liten appleblossom-stickling som hamnat i fel kruka och väntat något år på att visa sig.

tisdag 2 augusti 2011

Flora




Har fått en ny telefon som jag bara måste prova att blogga ifrån. Och ja det verkr funka fint. Den telefonen jag har haft har varit tokenkel att blogga ifrån så jag var lit nervös över hur det skulle funka. Denna nya verkar dessutom ha en roligare kamera så det kanske kan bli ännu finare bilder.

måndag 1 augusti 2011

Jag fick en mei tai


Innan Flora kom så fick jag en mei tai av Malin som hon har haft ett tag men inte använt. En mei tai är som mittemellan sjal och sele. Den har samma komfort som en sjal, men är lika luftig som en sele. Just denna är väldigt välsydd och med ett smart inbyggt huvudskydd, som man kan knäppa ihop till en liten luva. Jag gillar den jättemycket och det gör Flora med. Hittills så har jag bara burit henne på magen, men det ska bli kul att testa på ryggen framöver. Tusen tack Malin, den fyller sitt syfte bra hos oss!

Svalkande iste

Te är ju otroligt gott, men ibland väl så varmt nu på sommaren. Jag gillar att drick kalla drycker och det gör Folke med. Har köpt ett härligt rött te på Grön Gåva som jag gjort iste av. Det blev kanongott och väldigt poppis hos Folke.








Jag kokar upp en liter vatten och tar i fem teskedar av teet. Låter det dra ganska länge tillsammans med någon sked råsocker. Silar det och häller upp på tillbringare som får stå i kylen. Serverar sedan med isbitar, så det blir riktigt kallt. Mumma!!!