tisdag 29 november 2011

Bra mat då man ammar - Enligt Anna Skipper


Har saxat denna text nedan från Anna Skippers hemsida. Säsongens första program hade en ammande mamma med som vill komma i form och då fick dessa råd.


Bra mat vid amning



En ammande kvinna behöver äta cirka en fjärdedel mer än normalt, detta är självreglerande då både törst och aptit ökar.


En fullt ammande kvinna producerar i genomsnitt 7,5 dl modersmjölk per dag. Ammande kvinnor behöver ca 400–500 kalorier mer än vanligt.


Vid viktminskning ökar utsöndringen av miljögifter från fettvävnaden och de kan gå ut i mjölken. Vid amning går man automatiskt ner i vikt och om man låter viktminskningen ta lite tid är chansen större att man får ett bestående resultat. I så fall bör du inte gå ner mer än ett kilo i veckan eftersom det kan reducera mjölkmängden. Vissa livsmedel som mamman äter kan göra barnet oroligt. Detta gäller till exempel kål, kålrot, broccoli, bönor, lök, rabarber, aprikoser eller katrinplommon och mycket kaffe (över tre koppar om dagen). Jordgubbar, melon och annan färsk frukt i stora mängder kan också leda till kolik och diarré hos barnet. Här får man prova sig fram.




DETTA SKALL AMMANDE MAMMOR ÄTA:


• Mycket frukt, bär, grönsaker och baljväxter


• Grovt bröd och grov müsli


• Feta ekologiska mjölkprodukter som mjölk, ost och yoghurt


• Kalkon samt kyckling , lamm


• Olivolja, rapsolja, smör till sallader och matlagning


• Torkad frukt, nötter och mandlar som snacks


• Vatten/grönt the/bubbelvatten att dricka


• Fullkonrsprodukter: pasta, ris i liten mängd


• Grönt the, lite kaffe




I de här livsmedlen hittar du de viktiga näringsämnen som behövs:


1. Omega 3 fett = Kallpressad linfröolja, Fet fisk som makrill, sardiner och lax. Skaldjur är rikt på vitamin D, jod och selen


2. Kalcium = 1.5 dl mjölk motsvarar 2.5 dl kokt grönkål , 5 dl broccoli 2,5 dl tofu, 1,5 dl sötmandel 1.5 dl pumpakärnor, 0,6 dl sesamfrö 2 msk algpulver


3. Järn = Kalkonleverpastej, fullkornsbröd av rågmjöl, vetekli, linser gröna, blodpudding 4. Mjölkproduktionen = Fänkålsthe + färsk fänkål


5. Folsyra = Grönsaker, bönor, kikärter, linser, frukt och bär, fullkornsprodukter.


Saxat från denna sida.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar