lördag 4 februari 2012

Lite om förskolan

Just nu så kan man läsa massor i olika bloggar om det här med att ha små barn på förskolan eller inte. Lady D skrev om att hon inte tycker att förskolan är ett bra ställe för barn under tre år. Clara skrev om att hämta tidigt på förskolan och att det borde bli mer jämställt så att papporna också går ned i arbetstid för att hämta tidigare. Anna har skrivit om att hon tycker det är sorgligt när hon ser hur barnen behöver sina föräldrar och Malin har skrivit om hur hon tycker att hemmet är bästa stället för sina barn. Hanna har följt debatten lite och fått en massa intressanta kommentarer. Ja man kan hitta massor av bloggar med massor av inlägg om vad folk tycker om hur man ska ha barnen på förskolan eller inte. Och det är i kommentarerna man hittar det mest intressanta egentligen. Man kan läsa om folk som tycker att det är hemskt och dåligt att "skuldbelägga" mammor (ja det är mest mammor som kommenterat). Mammorna mår dåligt av att läsa om hur vissa bloggare anser att barnen har det bättre hemma i familjen och de tycker att det är taskigt när det inte finns något val, när man måste jobba för att ha råd med mat och hyra, när man måste lämna tidigt och hämta sent för att man behöver alla pengarna som jobbet ger, när man har en man som inte har möjligthet att se till ett mer jämställt samhälle, när man skolar in sin ettåring för att man både längtar efter jobbet och vill ha livsstilen som pengarna ger och ungen annars klättrar på väggarna hemma.
Andra kommenterar om hur folk tittar snett på dem eftersom det har valt att ha barnen hemma och hur de kan få spydiga kommentarer när de lämnar ett stort barn medan de fortfarande är hemma med ett lillasyskon.
Några skriver om hur illa det faktiskt är på förskolan, grupperna är stora och lärarna är få.
Ja man kan konstatera att det är en enda soppa! Och jag kan verkligen inte förstå varför folk tar så illa vid sig. Har man sina barn hemma för att man tycker att det känns bäst, ja då har väl ingen annan med det att göra. Och kan/vill man inte vara hemma med sina barn så är det väl bäst att de är på förskolan istället. För pengar måste man ju ha till mat och boende-kostnader. Kan man inte jobba hemifrån så måste man ju till jobbet. För har man barn så måste man ju se till att se har mat och husrum också. Man gör väl det man måste helt enkelt och då finns det ju ingen anledning att ta illa upp.

Jamen jag då, vad tycker jag om det här med förskolan?
Jag tycker att förskolan är ett bra ställe för våra barn att vara på, men jag tycker självklart att vårt hem är bäst! Vi har en bra förskola där vi bor som funkar kanon, speciellt för barn över tre år. Vi har pusslat och donat och sett till så att Folke fick vara hemma tills strax innan han fyllde två (för var det ekonomiskt hållbart att vara föräldraledig med honom i 22 månader). När han väl började så pusslade vi än mer för att få ned hans tid i veckan till ungefär 20 timmar i veckan och då var vi båda i heltidsarbete. Jag har sedan haft period när jag varit arbetslös och då har han varit hemma med mig och sedan när Flora kom så fick han vara hemma tills hon blev fyra månader, därefter så började han sakna vänner och brukar få fara till förskolan ungefär 10-15 timmar i veckan. Men Folke är ju nu fyra år och det är hälsosamt för honom att få träffa "sin grupp" då och då och ta del av de lärdomar man får när man befinner sig i grupp. Han gillar sina vänner och sina lärare på förskolan, så en par korta dagar i veckan känns perfekt för oss. Eftersom vi bor ute i skogen så kan man ju inte bara ta en tur till någon lekpark lite snabbt när han blir kompissugen.
Men helt ärligt så tycker jag inte att dagens förskolor är speciellt bra i allmänhet för små barn under tre år. Jag tycker, baserat på mina erfarenheter som förskollärare, att små barn egentligen behöver lugnare och mer omvårdande miljö (men det tycker jag egentligen att alla barn borde ha). Men jag tycker också att föräldrar som lämnar sina barn när de är ett år inte ska behöva gå runt med ett dåligt samvete, att de på något sätt förstör sina barn. Och går man ändå runt med dåligt samvete för att man inte gillar att ha barnen mycket på förskolan så gör något åt det då. Rösta på rätt parti, bo billigare, jobba mindre, flytta närmare släkt, byt jobb, byt förskola..... osv.

Uppdat: Alex har skrivit liknande....några timmar innan jag skrev detta. Läste dock inte förrän idag (5/1)

2 kommentarer:

  1. Jag håller med dig om precis allt. Jag har redan ångest för att vårt barn ska få vistas i en miljö som jag inte alls är säker på är den bästa för honom samtidigt som jag absolut tror på att förskolan är bra för att knyta kontakter och lära sig fungera i grupp. Största ångesten är att ingen ska se honom om han gör sig illa.

    Jag kommer att vara helhemma tills sonen är 1,5 år. Sedan ska pappan vara hemma en dag i veckan, jag ska jobba max 70 procent och på så vis kan han vara på förskolan max tre dagar i veckan och inte särskilt långa dagar heller. Förhoppningsvis kan vi ockå pussla med att någon av oss lämnar sent eller hämtar tidigt. Det blir inte fett i plånboken men pengar är inget vi prioriterar. Dock vet jag ju att det finns många som måste ha barnet på förskolan mycket mer än så och har man inget val så har man inte. Precis som de finns de som inget val har så finns det de som har val men prioriterar utlandssemestrar och dylikt. De och jag har inte alls samma prioriteringar i livet och därför tycker jag att de har fel. Att vara med mitt barn är det viktigaste för mig.

    Hälsningar Emma

    SvaraRadera
  2. Tack Emma!

    Det kommer säkert att gå jättebra för er med förskolan. Förhoppningsvis så hittar ni ett bra ställe med härliga lärare som ni kan känna tillit till. Och då går allt ganska enkelt!

    SvaraRadera