tisdag 25 september 2012

Hej från det mjölkfria landet




Här går dagarna och nätterna med en mycket mer behaglig stämma nuförtiden. Det är väldigt stor skillnad på Flora och hennes humör och sömn. Jag läser och läser allt jag kommer över (när jag har tid, vilket inte är så jätteofta men ibland), så jag ska lära mig allt om näring och vad det innebär så man lever utan mjölk.

Nu lagar vi det mesta helt och hållet mjölkfritt för att man inte ids stå och göra två versioner av allt. Men vissa saker blir det ju ändå så att man gör som det alltid har gjorts och då får man passa noga så det inte är en lite fröken framme och norpar något olämpligt.

Förra veckan passade jag på att fylla 30 år och hade då bestämt mig att min älskade lilla dotter skulle kunna äta av allt gott som bjöds, när släkten kom och firade. Så jag bakade från grunden mjölkfri gräddtårta, mjölkfria arraksbollar och mjölkfri mazarinkaka. Det var inte ett dugg svårt eller komplicerat och allt smakade gott. I kakorna/tårbotten jag bakade så bytte jag ut smöret mot vatten och kokosolja. Jag använde även kokosolja i arraksbollarna, vilket fungerade alldeles utmärkt. Fyllningen i tårtan blev hemmagjord marsansås gjord på havremjölk och ett lager med havregrädde som jag blandat i florsocker och kakao. På tårtan så smetade jag ett rejält lager med soyagrädde. Som jag förövrigt kan rekommendera alla att testa för det blir mycket vitare, fluffigare och inte lika tungätet som vanlig grädde.

Vi har efter många om och men beslutat att ge upp välling för stunden. Flora vill inte ha av de mjölkfria sorterna och vi orkar inte hålla på och truga. Hon äter mackor och frukt till frukost och kvällsfika och det funkar bra. Det svåra är nu att se till att hon får i sig tillräckligt med kalcium och järn och det måste vi fortsätta att klura på. Ja det är inte så lätt när hon är så otroligt kräsen och verkligen inte gillar att testa nya saker. Just nu strösslar jag för det mesta hennes mat med oskalade sesamfrön och chiafrön, för att få upp näringsvärdet en aning.

måndag 10 september 2012

Lilla mjölkfria barn


Äntligen har vi fått vårt lilla, glada, lättsamma, härliga barn tillbaka. Stackars barn har dragit på sig en kraftig överkänslighet mot mjölk (komjölksprotein är det hon inte tål, alltså mjölkprodukter överhuvudtaget). Förmodligen så fick hennes mage nog efter alla jobbiga förkylningar i våras och ville inte samarbeta mer när det kom mjölk. Och vad åt då lilla ladyn egentligen? Jo, hon åt välling (vanlig sort från affären, innehåller en hel de mjölk), ost, turkisk yoghurt, mackor med smör och lite pasta, frukt och grönsaker. Så man kan ju konstatera att hon fick en ganska mjölkspäckad kost utan att vi tänkte på det. Hon fick ju liksom äta det hon vill ha. Men efter en lite jobbig sommar så har vi nu fått ganska bra rätsida på detta. Vi har helt enkelt tagit bort all mjölk i Floras kost och efter bara 14 dagar så börjar hennes mage att må mycket bättre och hon själv visade upp ett gott humör och god sömn efter bara två dygn. Känns såklart jättehemskt att hon fick gå så länge med detta, men man får trösta sig med att det är mycket bättre nu.

Välling har vi fått ge upp helt och hållet nu. Vi har testat tre olika köpesorter utan mjölk samt hemmagjord och dessa har fått Flora att nästan bli rädd för vällingflaskan, så vi skippar det. Hon är inte heller direkt förtjust i havregurt eller soygurt så alla enkla yoghurt mellisar är också ute ur bilden.

Och en tråkig sak med alla dessa alternativ till mjölk, grädde, smör och yoghurt är att de innehåller mycket konstiga saker. Så som en mängd tillsatser, onödiga E-ämnen och sötning.

Men just nu håller jag på att läsa och lära mig om allt som har med mjölkfri kost att göra. Personligen så skulle jag nog behöva skippa mjölken också så min mage får en paus.

Tips på allt som har med mjölkfritt att göra tas tacksam emot!


tisdag 4 september 2012

Om bloggen

Ja det här har nog varit den längsta bloggpaus jag tagit på flera år. Men jag har verkligen inte haft något intresse eller energi över till att blogga.

Vi har haft både en helt underbar och lite jobbig sommar. Det är såklart alltid härligt att få umgås med barnen och bara ta dagen som den kommer och jag känner mig lyckligt lottad som har kunnat vara hemma så länge och kommer att fortsätta med det ett tag till också.

Men ett tag efter Flora fyllde ett (i slutet på maj) så började hon att kinka på nätterna rejält. Ja hon har skrikit sig genom hela nätterna och jag har inte sovit många minuter på tre månader. Hon blev samtidigt väldigt risig i magen och jag antog att det var en tand på G. Men när kinket och den dåliga magen höll i sig lite längre än vad det brukar göra för en tand (och det kom aldrig nån tand heller), så misstänkte vi magsjuka. Men ingen annan i familjen blev dålig och det nattliga skriken fortsatte och hennes humör på dagen var inte att leka med. På dagen har hon inte heller velat sova speciellt bra och mer bara stått och gnällt ryckandes i mitt byxben.

Ja jag har tänkt på allt.... det är något fel på mitt barn, eller är jag bara för trött för att orka ta hand om henne på ett bra sätt. Stör vi henne på natten, är hon allergisk, har hon ont någonstans, är hon rent av skadad, är det myggbetten, är det nattskräcken, tål hon inte mjölk, tål hon inte gluten, är hon kanske bara hungrig, är det en tand ändå............... gaaaahh.

Efter tre månader utan sömn helt så kände jag att jag måste fråga någon om råd. Så jag ringde BVC och frågade om det var rimligt att detta skrikande och kink och lösa bajs kan gälla en tand. Sköterskan svarade direkt att -Nej, det är inte rimligt! Men man vet ju aldrig.... Hon trodde att det kunde vara så att det är något mer som stör henne och beslut togs om att testa mjölkfri kost. Läkartid bokades för att diskutera provtagning för mjölkprotein och gluten.

M J Ö L K F R I kost!!? Jaha, hur ska det gå då detta kräsna bar nästan bara äter sånt med mjölk i. Ja nu har barnet varit mjölkfritt i en vecka och man kan ju säga som så, att hon lär nog gå ned i vikt för det är inte mycket hon äter.... men redan efter ett dygn så var hennes humör bättre och hon sov rätt så bra på natten. Jag håller tummarna för att detta är en tillfällighet och att vi får sluta med mjölkfritt snart.

Så ja, vi får se om det kommer inspiration till att blogga nu då jag får sova lite mer....ja vi får se.