Vikblöja. Bild lånad här. |
Vikblöjor: De första vi testade var vikblöjor av ekobomull. Det är ett fyrkantigt stycke vävd bomull som en kökshandduk ungefär. Man kan då vika detta tygstycke på massor av olika sätt för att passa olika behov och stolekar. Mycket praktiskt och extremt billig blöja. Dessa blöjor kräver att man använder en blöjbyxa utanpå för att hålla kläder och omgivning torra. Det behövs också lite finess för att få på dem, annars blir det bara ett enda knövel. I dessa blöjor kan man använda alla sorts salvor utan att de blir förstörda. Och man behöver bara byta själva blöjan så länge det inte hamnar något på själva blöjbyxan.
Vad tycker jag: Prisvärda och lättskötta blöjor, nackdelen är gorm med vikningar och hur man tar på dem då man har en rörlig unge.
Formsydd blöja. Bild lånad här. |
Vad tycker jag: De här blöjorna är lätta att använda och verkar väldigt bekväma för barnet. Nackdelen är väl att man måste köpa nya då barnet växer. Har tyvärr inte testat så många så jag kan ge ett värdigt utlåtande.
Blöjbyxa. Bild lånad här. |
Vad tycker jag: Vi har bara testat en sort av blöjbyxor och det var liknande dessa på bilden. De fungerar bra och håller tätt, men eftersom de var i en bestämd storlek så växte Folke ur dem ganska snabbt. Men det finns ju massor av andra modeller som är mera töjbara och till och med one seize.
All i one. Allt i ett blöja. Bild lånad här. |
Vad tycker jag: Denna typ av blöja är ett enkelt alternativ, men förmodligen det dyraste alternativer också. En perfekt blöja för att skicka med till förskolan eller barnvakten då de fungerar lika enkelt som engångsblöjor. Nackdelen är att de torkar sakta efter tvätten pga av att allt sitter ihop.
Pocketblöjor. Bild lånad här: |
Vad tycker jag: Detta är våra favoriter och särskilt de som är i one seize och har kardborre. Eftersom dessa blöjor funkar på samma sätt som en engångs är de lätta att använda och det är händigt att kunna fylla dem själv med passande inlägg så de passar lagomt hela blöjperioden och anpassa om man vill ha natt eller dag blöja m.m. Den enda nackdelen med dessa blöjor är att man alltid byter hela blöjan så man behöver precis så många som går åt och gärna lite extra inlägg så man kan variera sig.
Oavsett vilken typ av tygblöja man väljer att prova/använda så gör man både miljön, ekonomin och barnet en tjänst. Och det bästa råd jag kan ge dem som vill testa är att köpa någon enstaka av varje sort och prova själv vad som passar. Alla är ju olika och alla barn har olika form och behov så det är inte säkert att vår favvo passa alla andra lika bra.
Förutsättningar för att det ska fungera bra med tygisar är att man har tillgång till tvättmaskin ungefär var annan till var tredje dag. Hur många man behöver är ju såklart olika beroende på hur ofta man kan tvätta och hur ofta man behöver byta. Men mellan 20-30 stycken tycker jag är lagomt ifall man inte vill hålla på med tvätt jämt. Väljer man då formsydda eller vikblöjor så räcker det med 3-5 blöjbyxor. Köper man en sån stor mängd blöjor på en gång kan man tycka att det är dyrt, men i längden sparar man massor av tusenlappar. Dessutom så går det ju att sälja dem vidare och få tillbaka en slant eller använda dem till syskon.
Vilken bra sammanställning! Perfekt för oss nybörjare! ;-)
SvaraRadera/Nadja
Hoppas att det kan ge lite hjälp i tygis djungeln. =)
SvaraRaderaVd trevligt, det finns ju nu även hyrkit med tygblöjor om man vill prova på hos vissa butiker på nätet, hittade ett hos littlebloom.se som jag ser du länkat till i vänstermenyn
SvaraRaderaTicke Torpare - Ja precis, det är en rätt smart idé om man vill prova.
SvaraRadera