tisdag 29 november 2011

Bra mat då man ammar - Enligt Anna Skipper


Har saxat denna text nedan från Anna Skippers hemsida. Säsongens första program hade en ammande mamma med som vill komma i form och då fick dessa råd.


Bra mat vid amning



En ammande kvinna behöver äta cirka en fjärdedel mer än normalt, detta är självreglerande då både törst och aptit ökar.


En fullt ammande kvinna producerar i genomsnitt 7,5 dl modersmjölk per dag. Ammande kvinnor behöver ca 400–500 kalorier mer än vanligt.


Vid viktminskning ökar utsöndringen av miljögifter från fettvävnaden och de kan gå ut i mjölken. Vid amning går man automatiskt ner i vikt och om man låter viktminskningen ta lite tid är chansen större att man får ett bestående resultat. I så fall bör du inte gå ner mer än ett kilo i veckan eftersom det kan reducera mjölkmängden. Vissa livsmedel som mamman äter kan göra barnet oroligt. Detta gäller till exempel kål, kålrot, broccoli, bönor, lök, rabarber, aprikoser eller katrinplommon och mycket kaffe (över tre koppar om dagen). Jordgubbar, melon och annan färsk frukt i stora mängder kan också leda till kolik och diarré hos barnet. Här får man prova sig fram.




DETTA SKALL AMMANDE MAMMOR ÄTA:


• Mycket frukt, bär, grönsaker och baljväxter


• Grovt bröd och grov müsli


• Feta ekologiska mjölkprodukter som mjölk, ost och yoghurt


• Kalkon samt kyckling , lamm


• Olivolja, rapsolja, smör till sallader och matlagning


• Torkad frukt, nötter och mandlar som snacks


• Vatten/grönt the/bubbelvatten att dricka


• Fullkonrsprodukter: pasta, ris i liten mängd


• Grönt the, lite kaffe




I de här livsmedlen hittar du de viktiga näringsämnen som behövs:


1. Omega 3 fett = Kallpressad linfröolja, Fet fisk som makrill, sardiner och lax. Skaldjur är rikt på vitamin D, jod och selen


2. Kalcium = 1.5 dl mjölk motsvarar 2.5 dl kokt grönkål , 5 dl broccoli 2,5 dl tofu, 1,5 dl sötmandel 1.5 dl pumpakärnor, 0,6 dl sesamfrö 2 msk algpulver


3. Järn = Kalkonleverpastej, fullkornsbröd av rågmjöl, vetekli, linser gröna, blodpudding 4. Mjölkproduktionen = Fänkålsthe + färsk fänkål


5. Folsyra = Grönsaker, bönor, kikärter, linser, frukt och bär, fullkornsprodukter.


Saxat från denna sida.

Bikupan


När Folke fyllde år så fick han ju en tårta som födelsedagsfika. Han fick bestämma själv hur han ville ha det och mitt i all traktor och hellokitty kom han fram till att vi skulle göra en bikupa. Jag är ingen expert på snygghet då det gäller bakverk, men jag är bra på att få det att smaka gott. Så det blev en tolvvånings tårta med fyllning av choklad, hallon och vanilj. Spritsade ljusgul grädde utanpå och försökte göra bin av banangodisar med chokladsås och romerska bågar. Jajja, man ser ju att det är en bikupa ifall nån säger det eller hur. Tårtan blev iaf enorm och skulle nog ha räckt till 20 personer. Nästa år får vi nog göra en mindre tårta eller hålla oss friska så vi kan bjuda fler gäster.

Ful trapp, söta djur



Ibland är dom lite extra gulliga. Såhär satt katten och hunden halva dagen när det blåste som värst här på kullen. Hunden tyckte nog att det var trevligt att ha lite mjukt sällskap när det var så tråkigt väder och ingen ville vara ute med honom.


måndag 28 november 2011

Ja då vare snart jul

Solen lyser och gräsmattan är grön och fin. Stormen Berit blåser på oss, men hon verkar hålla igen här uppe i norr. Igår var det första advent och vi drog fram lite pynt och fixade. Eftersom det är en ganska lång advent i år så har vi verkligen inte tagit fram allt.

Men det viktigaste var ju att fixa en julgran i Folkes rum. Ja, för det har han pratat om i snart ett år nu, att han ska ha en egen gran i sitt rum. Så när vi hade fixat granen och en stjärna i fönstret plus en hel radda med tomtar och julkrubba så frågar ungen vart vi har julgardinerna då.... Man ba va? Vi är kassa på just julgardiner, jag brukar ha i köket bara. Så när vi handlade mat inne i stan senare på dagen fick ju lov att rycka ett par julgardiner till Folkes rum också. Men nu har vi en mycket nöjd fyraåring som har rummet julkittat rejält. Får bara hoppas att vi kommer ihåg att vattna den där lilla granen, så inte alla barr trillar av innan andra advent.

Nu håller vi tummarna för att det ska komma lite snö så det känns juligt på riktigt!

torsdag 24 november 2011

Jaa hon åt!




Hurra! Idag åt Flora! Jag tog en chansning och blandade ihop en kopia på Ellas kitchen's ena pure. Jag ångkokade äpplen och potatis och mixade sedan det med blåbär och en skvätt citronsaft. Barnet smaskade och gapade efter mer. Så otroligt kul. Hoppas att hon gillar det lika mycket imorgon.

tisdag 22 november 2011

Viktig babypryl


Något som de flesta bebisar gillar, är att pillra på saker. En sidensjal är oemotståndlig! Gärna en av fin kvalité köpt på en utlandssemester för läge sedan och sedan bortglömd i garderoben.

lördag 19 november 2011

Folke 4 år!


Idag har vi firat storebror med kalas och presenter. Även fast vi är lite krassliga så fick närmaste familjen komma och fika och äta av den enorma bikupe-tårtan. Hurra och grattis, älskade unge!

torsdag 17 november 2011

Trist

Igår blev Flora 6 månader och jag konstaterar att halva bebistiden är över. Får lite panik då jag tänker på det. Huga!! Hade tänkt att skriva något fint med hur det går med hennes utveckling osv, men orkade inte. Igår firade (ironi) vi istället med ladyn's första feber. Mycket trist att hon faktiskt är sjuk på riktigt. Hon är jättetät i näsan och jag har fått lov att shoppa avsvällande näsdroppar och rotat fram snorsug och termometer. Förrförra natten fick hon lätt panik ungefär två gånger i timmen och hade svårt att amma. Denna natten gick det betydligt mycket bättre med hjälp av näsdropparna och idag har även febern gått ned. Men hon är rosslig och snorig.

Storebror har haft hemsk hosta i en vecka och blir lite kruppig på nätterna ibland. Själv känner jag mig en aning sliten då jag hinner med ca 1½-2 timmars sömn per natt ungefär. Vet inte om jag själv är sjuk eller om jag bara är trött.

Ja, det var allt.
Tack och hej från sjukstugan.

Naturskyddsföreningen tipsar

I tidningen Sveriges Natur kan man hitta en smart artikel om hur man ska gå till väga för att hitta till och följa olika bloggar som inriktar sig på ämnen som har med miljö att göra. De vill hjälpa till att sprida gratis kunskap och inspiration genom att följa olika bloggar.

Längst ned på artikeln så hittar man ett väldigt bra lista med olika kategorier så man lätt kan hitta vad man är intresserad av eller vill lära sig mer om. Stolt som en tupp är jag, då jag hamnat med min blogg i kategorin Ekoliving.

tisdag 15 november 2011

I skymningen



I skymningen kan ögat luras. Det står en best på vår gård... eller...

Barn som sover

Detta omdiskuterade ämne som alla föräldrar stött och blött i oändlighet. Vissa har barn som sover andra inte. En del barn sover på dagarna och en del på nätterna, vissa både och och andra inte alls. Ja, det finns alla variationer. Men att sömn är viktigt, det tycker nog alla. Och då menar jag viktigt att det blir av, hur är upp till var och en. Det som är bäst för oss och våra barn är kanske rena plågan för andra familjer, men jag tänkte ändå berätta hur vi har det och hur vi har gjort.

När vi fick Folke så fick vi stanna på BB i fyra dagar (de ville ha lite extra koll på mig eftersom förlossningen var svår). Under de nätterna upptäckte jag snabbt fördelarna med att liggamma och ha bebisen tätt intill mig hela natten. Jag sov jättegott och det gjorde Folke med. När vi kom hem så började hans magknip sakta men säkert bli jobbigare och jobbigare så vi bar och bar och bar honom. För att han överhuvutaget skulle kunna slå sig till ro på nätterna så sov han på våra bröst. Vi turades om mellan matningarna att han honom på oss. På detta sätt fick vi sova alla tre. På dagarna sov han i sjalen på oss. När han blev ungefär två månader så började han att kunna sova korta stunder i barnvagnen och i spjälsängen. På kvällarna så ammades han alltid till sömns och ibland lade vi honom i spjälsängen som stod brevid vår säng. Direkt han vaknade till så lyfte jag honom snabbt till mig och ammade, så han skulle kunna känna sig trygg och veta att jag alltid var nära. Eftersom han var ett barn som behövde mycket närhet så var det enklast för alla att ha honom i vår säng mycket, för då sov han gott hela nätterna och vi fick också sova. Ju äldre han blev desto längre stunder sov han i spjälsängen. Med hjälp av närhet och följa hans behov av det så fick vi honom att sova lugnt och tryggt hela nätterna ganska snabbt. Vi lärde honom att spjälsängen var ett lugnt och skönt ställe och att han aldrig behövde vara där om han inte ville. Han har haft perioder när vi har kunnat lägga honom i sin säng och sagt gonatt och stängt dörren men har även haft perioder när han velat att vi ska sitta med honom tills han somnar och ibland har han velat sova i vår säng. Vi har följt hans behov av närhet och låtit honom styra hur han vill ha det. När han var strax över ett år så lärde han sig att klättra ur spjälsängen och efter det har han fått komma och gå som han har velat. Han är mycket duktig på att smyga och stör inte nämnvärt så vi har hittills inte haft några problem med att ha honom hos oss.

När vi fick reda på att Flora skulle komma till oss så började vi fundera på hur vi skulle rymmas i vårt sovrum... (det är ganska litet). Eftersom Folke hade så mycket saker och vi hade en skön 120's säng stående så gjorde vi iordning ett eget rum åt honom. Så när han blev tre år fick han prova att sova i sitt rum. Det var väldigt spännande och han sov jättebra. I början använde vi "barnvakten" för att snabbt kunna springa in till honom på natten ifall han behövde oss och eftersom han hade en sån stor säng så kunde man bekvämt samsova med honom i hans rum. Han har alltid varit välkommen tillbaka in till oss och kommer smygande vissa nätter. Vi tänkte att om det inte skulle funka och han ville fortsätta sova med oss så får han väl ligga i sin spjälsäng och vi köpte Naturvaggan åt Flora. (eftersom Naturvaggan hänger i taket så tar den väldigt liten plats). När hon väl kom så sov Folke i vår säng ganska mycket i början, men jag tror att han lessnade efter ett tag då han blev lite störd av sin syster och han tyckte att det var skönt att få lite lugn och ro i sitt eget rum.

Flora då? Jo, hon är ett helt annat barn än sin bror och har helt andra behov och sömnrutiner. Från att hon föddes så ammade hon sig igenom varannan natt och sov helt varannan natt. Hon var inte i lika stort behov av närhet konstant så hon fick sova i sin vagga med en gång. Sen hon var ca två veckor så har hon sovit hela nätterna i sin vagga och jag har tagit upp henne när hon ska äta på morgonen och då låtit henne sova vidare i vår säng när hon ammat klart. Man har sett på henne att hon gillat vaggan eftersom hon riktgig gosat ner sig i kudden och dragit djupa suckar när man lagt henne där. Flora ammas fortfarande till sömns på kvällarna och vi kommer att fortsätta med det så länge det passar och fungerar.

Hittills har vi två barn som sover gott om nätterna och har ingen stress upp på morgonen. Och jo ibland vaknar vi av att vi ligger fyra i rad på morgonen, men det är så mysigt. Jag är mycket tacksam över att vi har haft tålamod att följa våra barns olika behov och att vi struntat i metoder, råd och diverse anvisningar. Vi har alltid gått efter "mesta möjliga sömn för alla" för att göra det enkelt och bekvämt. Och vi har varit noga med att tryggheten är viktigast. Våra barn ska känna alltid sig trygga och veta att vi alltid finns där för dem. De ska aldrig behöva ligga och vara rädda på natten, eller behöva bli ledsna för att de känner sig ensamma. På natten ska sängarna och känslan bara vara härlig, lugn och trygg.

Några små regler som vi har på nätterna är att vi aldrig pratar, bara viskar om det verkligen är något som måste sägas. Vi använder rullgardiner så det blir riktigt mörkt i sovrummen. Vi kliver inte upp ifall någon vaknar, kan man inte sova så vilar man. Vi har aldrig haft speldosor eller mobiler, bara napp och snuttefilt. Folke har sedan han fick eget rum fått välja sovkompis ibland och då kan han ta en bok eller en leksak men för det mesta tar han ett gosedjur.
Ja, det var lite om hur vi har det med sömnen på nätterna här.

torsdag 10 november 2011

Händigt!



Älskar att man fortfarande kan gå ut och hämta färska kryddor till maten!

Flora på BVC



Igår var vi på rutinkoll på BVC igen. Det var dags för andra sprutan och undersökning av läkare. Flora växer som hon ska och verkar helt normal. Hon väger nu 8750 gram och är 67 cm lång (hon blir 6 månader om en vecka) . Vi fick också veta att hennes ögonbesvär beror på trånga tårkanaler så hon har inte ögonfluss. Det tråkiga är att hon kan få dras med detta ett tag, men det kan också gå över imorgon om vi har tur.

Vi har äntligen fått in en liten sovrutin på dagen nu och jag är mycket tacksam över att få lite tid över till Folke och hushållssysslor eller bara lite slappande. Synd bara att nu när hon sover så bra på dagen så är hon väldigt mycket piggare på kvällen. Men det röckar väl till sig så småningom. I övrig så kan hon sitta kortare stunder utan stöd och då hon blir lite småarg kan hon sätta sig upp då hon ligger. Hon vill fortfarande inte äta mat, så vi testar nån enstaka tesked då och då men diverse. Hon är annars ett väldigt glatt och busigt barn som leker mycket och har nästan sagt pappa en gång.

tisdag 8 november 2011

AJ!

Tack ringsjalen för att du underlättar lite.

Jag har fåt galet ont i ryggen!! Jag vet att det beror på tung bebis som helt plötsligt ha börjat vilja bli buren lite mer. Hon ammar ju rätt mycket också eftersom hon fortfarande inte vill äta mat och då sitter man som en räka. Jedra dålig hållning har jag också.


Åkte till Linda som har Livskraft i Högbyn och fick massage igårkväll så det känns bättre nu. Men jisses vad ont det gjorde på några fläckar, ont men skönt. Köpte klippkort och ska försöka pyssla om min rygg lite bättre.

lördag 5 november 2011

Tredje gången gillt!


Igår köpte jag vår tredje barnvakt. Vi fick en när Folke var nyfödd, men den ville inte fungera när den var utomhus. Då köpte vi en dyr som skulle vara bra enligt vänner och diverse tester. Den var verkligen kanon och underlättade mycket eftersom Folke alltid sov ute i vagnen på dagen. Vi använde den även på kvällarna när han hade somnat för natten och vi fortfarande var på nedervåningen av huset. Tyvärr råkade ja ha sönder den i vintras. Nu har äntligen Flora börjat sova ute i vagnen på dagen och jag känner att jag bara springer och kollar fönstret hela tiden. Så nu ska vi råda bot på springet med barnvakten som har marknadens lägsta strålning. Håller nu tummarna för att den ska funka bra och att jag inte har sönder den.