söndag 27 februari 2011

Fler medel i tvättstugan


Kom på nu när jag var i tvättstugan och fifflade på morgonen att vi har ju några fler saker där som jag kan nämna. Ända sedan vi flyttade hit (tror jag?) så har vi helt plötsligt haft sjukt mycket ytterkläder. Och när de används blir de skitiga och behöver tvättas med jämna mellanrum. Har då hittat en kanon tvättmedel från neutral (mitten på bilden) som är specialanpassat för kläder som ska andas och vara vattentäta aka funktionsmaterial. Detta tvättmedel är ganska drygt och väldigt milt. Perfekt då man har barn och behöver tvätta overaller och överdragskläder titt som tätt.
Sen så har vi ju saker som behöver tvättas lite försiktigare, typ finkläder och sånt som ska handtvättas. Använder då Änglamarks Fintvättmedel (till höger på bilden). Detta tvättmedel är miljövänligt, milt och har ett bra pris.
Till sist så har vi en flaska sköljmedel (till vänster i bilden). Detta är faktiskt sånt som jag är helt emot att använda, men ibland blir man desperat. Då det är svinkallt och torrt i luften blir allt statiskt här uppe i skogen. Har man då både katt och hund så kan man ju räkna ut hur det blir. Djurhår på allt! Det slekar sig fast och man blir galen på att se det överallt. Så det händer att det kommer en skvätt sköljmedel i tvättar som innehåller vissa plädar och prydnadskuddar, samt halsdukar, mössor och säkert något annat som jag inte kommer på. Men detta sker med undantag kan jag lova. Och då används parfymfritt, milt och miljövänligt sköljmedel från Änglamark.

Alla dessa tre medel används inte särskilt ofta överhuvudtaget. För vi är mycket nöjda med de vardagsprodukter vi använder, tvättnötterna och det parfymfria tvättpulvret från OCEAN.

Våren är på G?


Idag är andra dagen i rad som temepraturen ligger på 0 ute. Det känns lite fuktigare och mildare i luften. Snön är inte sådär julkortsfluffig mera och det töar på vår bro, man kan se trallen där nu. Vi har ett helt gäng med galna talgoxar som äter som hästar ut fröautomaterna och sen slåss de lite med varandra i snön och sjunger en stund. Kanske är det lite vår på väg? Vi har kunnat ha fönster öppna i huset utan att det bli kallt inne, det är en av de bästa saker jag vet. Att vädra alltså!

Inatt har Folke hostat massor och fick lov att ta medicin närmare morgonen för han hade svårt att andas. Ska nog ringa BVC imorgon och höra vad sköterskan där har att säga om saken. Även fast R var världens gulligaste och gick och lade sig i Folkes rum inatt så jag skulle få sova lite i lugn och ro, så har jag ändå inte sovit bra. Fick ruskigt ont i ryggen av all städning igår, men jag får väl skylla mig själv. Känner mig ändå ganska pigg, så det ska nog gå bra ändå.

lördag 26 februari 2011

Besök hos barnmorskan

Magen 28+6.

Igår var jag till barnmorskan igen på vanlig kontroll. Denna gång hade hon mycket tid och var inte så stressad som förra gången. Nu känner jag att jag tycker att hon är en bra barnmorska. Vi hade tid att prata om en massa saker som hänt sedan vi sågs sist bla min tur akut in på förlossningen och hur mycket värre foglossningen har blivit m.m. Det var mycket skönt! Fick dessutom en massa bra tips mot den jobbiga halsbrännan jag dras med nu. Vissa dagar eldar det i halsen hela tiden, och man blir lite less på den där känslan.

Fick såklart höra Smulans hjärtljud och det slog snabbt 154 slag i minuten, så härligt ljud. Magen hade växt ganska mycket enligt BM och jag hade ett sf mått på 27cm. Tycker själv att det har blivit tvärtrångt senaste veckorna så det är kanske inte så konstigt. Blodvärdet var fortfarande lite lågt, men hade ändå blivit bättre. Nu låg det på 119 och jag får fortsätta att äta järntabletterna. Blodtrycket låg på 120/80, så det var ju bra. Samt att jag har enligt BM's våg nu gått upp 1kg. Jag frågade om det här med vikten och hon tyckte inte att det var något jag skulle oroa mig eller fundera över då magen hade växt så mycket. Enligt henne så mår bebisen väldigt bra.

Imorgon går jag in i vecka 30 och jag tycker fortfarande att tiden bara flyger förbi på tok för snabbt. Oj, oj, oj snart bor det en liten bebis i vårt hus.

Hej alla fina!

Haft en bra fredag och en hyfsad lördag (so far). Igår var jag till min barnmorska igen och det var en bättre upplevelse denna gång. Hon var inte lika stressad och hade tid att prata om allt mellan himmel och jord. (skriver mer om hur det gick sedan). Medan jag var där så fick Folke vara hos mormor och morfar och leka. Han ville inte följa med mig hem igen. Morfar är poppis! Sen på kvällen så var det äntligen dags för musikkryss på Bruksgodset. Tror nog att det var godaste maten hittills. Mysigt och lagomt. Vi kom tvåa efter utslagsfrågor, typiskt oss.

Idag är jag trött och leabrötten. Vaknade av att Folke var ledsen och kruppig i natt. Han var lite lugnare än förra gången så det var inte lika hemskt. Men det väser när han andas och han låter som en liten hund när han hostar. Hoppas, hoppas, hoppas att det går över snabbt och att han verkligen kan få vara helt frisk snart. Idag skulle jag köra lite storstädning var det tänkt. Och imorgon skulle vi ha ett gäng vänner på lunchbesök. Tyvärr så törs jag inte bjuda hit några nu då Folke har blivit sjuk igen, men städa ska jag ändå göra. Det är så dammigt och äckligt nu då solen lyser in och visar allt man inte vill se. Tar en liten paus nu för det blir så mycket sammandragningar, men snart så ska det blänka i vårt sovrum och vidare i huset.

torsdag 24 februari 2011

Så bra, ni måste läsa detta!

Hittade detta fantastiska blogginlägg om hur kläder på barn har betydelse för jämställdheten. Det är så otroligt klockrent och bra så man nästan börjar att skratta. Det är precis som jag själv tänker kring allt detta med unisex kläder till mina barn och varför. Snälla läs!

Ungen försvann!!!

Har precis varit och handlat lite mat med hjäp av Folke. Han har påpekat ganska mycket nu den senaste tiden att han kan gå själv och behöver inte åka i kundvagnen. Eftersom jag känner honom ganska bra, så brukar jag övertala honom att åka i vagnen ändå när jag är ensam med honom. Han vandrar annars lätt iväg helt obrydd om var jag befinner mig eller om hur sjukt farligt det är. Jisses, vem vet vad som kan hända. (och alla mina hemska mardrömmar när vi tappar bort honom och han aldrig kommer tillbaka).

Men idag tänkte jag att han skulle få en chans, så vi pratade i bilen om att han skulle hjäpa mig att bära saker och att han fick absolut inte gå ifrån kundvagnen. Jo tjena! När vi hade avverkat ungefär 3/4 delar av affären så var han ju spårlöst försvunnen såklart. Jag höll mig ganska lugn ändå och parkerade vagnen och började metodiskt gå runt bland hyllorna. Men efter ett tag så fick jag nog lite panik och tänkte börja skrika hans namn. Men då ser jag den där blonda, rufsiga kalufsen sticka upp bakom glassfrysarna. Där står han och diskuterar med en man från karamellkungen. Mannen försöker förklara att F borde nog inte smaka på godisar som legat på golvet. Jag rusar fram och tar tag i Folkes arm och pratar lite bryskt med honom så han ska förstå allvaret. När vi kommer fram till vagnen igen så ser han lite gråtmild ut. Jag frågar om han blev rädd och han svarar att det blev han. (vet dock inte om jag ska tro på det). Jag frågar om han vill åka i vagnen nu då och jo det ville han. Puh! Sammanlagt så kanske han var försvunnen i typ tre minuter, men det är hemskt ändå. Jag hoppas han kanske blev lite rädd ändå så han kommer ihåg det och det inte behöver hända igen.

onsdag 23 februari 2011

Ytterkläderna och en försäkring

Jag är och har varit så otroligt glad att jag kan ha min fjällräven dunjacka nu då vi haft så lång och kall vinter. Var orolig redan i höstas då jag fick reda på att jag var gravid hur det skulle gå med vinterkläder. Jag har också haft turen att hittat ett par av min brors gamla täckbyxor som varit några storlekar förstora så magen får plats. MEN, jag kände idag på min lilla promenad att det börjar verkligen bli trångt i dessa kläder. Förmodligen så är det nog ganska kallt här i minst en månad till, så jag får lite panik när jag tänker på det. Vad ska jag ta mig till om jag inte kan ha mina kläder? Hoppas att det blir en råsnabb vår eller att jag inte blir så stor helt enkelt. Jag har varken råd eller lust att skaffa mig nya gravidytterkläder bara för några veckor. Spar hellre pengarna till något roligare. Men nää, nu ska jag sluta tänka på det där.

Har iaf tagit mig i kragen idag och skaffat en sån där mamma barn försäkring. Känns mycket tryggt och bra då jag tänker på vad som kan hända och inte. Ungen kommer ju ändå att bli försäkrad förr eller senare så det är väl lika bra att göra det nu liksom. Fick prata med en gravid kvinna hos vårt försäkringsbolag som förklarade allt så otroligt bra så jag kände att det verkligen var rätt beslut och att vi inte slänger ut pengar i onödan på detta. Vi har trygghansa och jag valde den där försäkringen som kostar strax över tusenlappen och gäller från graviditetsvecka 26 tills barnet är 6 månader.

Ekonomiska pysseltips


Folke målar väldigt mycket med vattenfärg, vilket jag tycker är jätteroligt och bra. Vattenfärg är en ganska svår teknik och kräver ganska bra finmotorik. Tänkte att jag skulle tipsa lite om hur vi gör för att det ska vara så enkelt som möjligt då dessa färger åker fram flera gånger i veckan. Just de färgerna på bilden är köpta på Panduro för 129 kr. Det är temperapuckar som ger mycket pigment och håller länge ifall man tar hand om dem. Efter varje målning så tar jag en vanlig disksvamp och torkar av dem så de är rena och inte så blöta. Vattenfärg mår nämligen inte så bra av att bli för blöta, då spricker de och håller inte lika länge. Penslarna tvättas noggrant i grönsåpa som samtidigt återfettar dem och håller dem som nya. De ställs sedan med borten uppåt i glaset så de håller sin fina form. Eftersom vattenfärg kan ge fläckar på kläder så är det bra med något som skyddar kläderna. Ett tokbilligt alternativ är att klippa hål i botten på en matkasse och bara dra över huvudet på barnet. Till sist är det superhändigt att torka av barnet med såna där babyvåtservetter, så det inte kladdas färg överallt. Bra om man har långt till tvättstället eller bara vill hålla efter.

måndag 21 februari 2011

Äntligen har vi rinnande vatten i kranen

Idag fick vi tillbaka vattnet strax efter lunchen. Så otroligt skönt och behövligt. Att kunna köra diskmaskinen var så fantastiskt. Sen kom Folke in och hade ålat sig i dyngan på garagegolvet, så det var ju händigt att kunna tvätta hans overall nu då han somnat. Och att slippa lyfta och bära en massa tunga hinkar. Jag är så glad att kunna leva lyxliv här i Sverige.  

Olika typer av tygblöjor

Det finns ju en hel djungel av olika tygblöjor och det är inte så lätt som förstagångsanvändare att veta var man ska börja eller förstå vad det är för skillnader. Jag tänkte att eftersom vi testat några olika sorter så ska jag göra ett försök att beskriva skillnaden mellan dem och vad jag själv tycker om dem.



Vikblöja. Bild lånad här.

Vikblöjor: De första vi testade var vikblöjor av ekobomull. Det är ett fyrkantigt stycke vävd bomull som en kökshandduk ungefär. Man kan då vika detta tygstycke på massor av olika sätt för att passa olika behov och stolekar. Mycket praktiskt och extremt billig blöja. Dessa blöjor kräver att man använder en blöjbyxa utanpå för att hålla kläder och omgivning torra. Det behövs också lite finess för att få på dem, annars blir det bara ett enda knövel. I dessa blöjor kan man använda alla sorts salvor utan att de blir förstörda. Och man behöver bara byta själva blöjan så länge det inte hamnar något på själva blöjbyxan.
Vad tycker jag: Prisvärda och lättskötta blöjor, nackdelen är gorm med vikningar och hur man tar på dem då man har en rörlig unge.


Formsydd blöja. Bild lånad här.
Formsydda blöjor: Dessa har vi nog bara testat någon enstaka. Fungerar på samma sätt som vikblöjorna fast de är sydda i samma form som en vanlig engångsblöja. Dessa finns i flera olika material som har olika egenskaper, så man kan anpassa efter miljö och barnets hud. Eftersom de är sydda i en form så finns de i olika storlekar för att passformen ska funka. Detta betyder att man behöver byta ut dem då barnet växer. Dessa blöjor kräver också en blöjbyxa utanpå för att hålla kläder och omgivning skyddade och torra.
Vad tycker jag: De här blöjorna är lätta att använda och verkar väldigt bekväma för barnet. Nackdelen är väl att man måste köpa nya då barnet växer. Har tyvärr inte testat så många så jag kan ge ett värdigt utlåtande.

Blöjbyxa. Bild lånad här.
Blöjbyxor: Är något man behöver till båda ovan nämnda blöjor. Detta är altså en byxa man sätter utanpå blöjan för att hålla baj och kiss på insidan av blöjan. Blöjbyxor finns i massor av olika material, modeller och storlekar. Blöjbyxorna behöver inte bytas vid varje blöjbyte så de behöver inte tvättas lika mycket som blöjorna. Så man kan alltså klara sig på några enstaka bara.
Vad tycker jag: Vi har bara testat en sort av blöjbyxor och det var liknande dessa på bilden. De fungerar bra och håller tätt, men eftersom de var i en bestämd storlek så växte Folke ur dem ganska snabbt. Men det finns ju massor av andra modeller som är mera töjbara och till och med one seize.

All i one. Allt i ett blöja. Bild lånad här.
All in one blöja: Detta är den absolut enklaste blöja att använda, den fungerar precis som en vanlig engångsblöja. Här sitter allt ihop och man tar på blöjan på samma sätt som en engångsblöja. Den här typen av blöja finns även den i massor av olika material och storlekar. Både bestämda storlekar och one seize. Vissa har kardborreknäppning och vissa har knappar. Med denna typ av blöja måste man ha exakt så många som man behöver eftersom allt sitter ihop och man slänger hela blöjan i tvätten på samma gång efter den är använd.
Vad tycker jag: Denna typ av blöja är ett enkelt alternativ, men förmodligen det dyraste alternativer också. En perfekt blöja för att skicka med till förskolan eller barnvakten då de fungerar lika enkelt som engångsblöjor. Nackdelen är att de torkar sakta efter tvätten pga av att allt sitter ihop.


Pocketblöjor. Bild lånad här:
Pocketblöjor: Dessa blöjor är som en ihålig all in one blöja. De fungerar också precis som en engångsblöja att använda rent praktiskt. Man kan hitta dem i olika storlekar eller i one seize. Och såklart finns även dessa i olika material. Det som är annorlunda med dessa är att de har en ficka och i den fickan kan man lägga olika typer av inlägg som anpassas efter barnets ålder, storlek och mängd västska som behöver sugas upp. Dessa inlägg skakas ur vid tvätt och torkas separat vilket förkortar torktiden efter tvätt.
Vad tycker jag: Detta är våra favoriter och särskilt de som är i one seize och har kardborre. Eftersom dessa blöjor funkar på samma sätt som en engångs är de lätta att använda och det är händigt att kunna fylla dem själv med passande inlägg så de passar lagomt hela blöjperioden och anpassa om man vill ha natt eller dag blöja m.m. Den enda nackdelen med dessa blöjor är att man alltid byter hela blöjan så man behöver precis så många som går åt och gärna lite extra inlägg så man kan variera sig.

Oavsett vilken typ av tygblöja man väljer att prova/använda så gör man både miljön, ekonomin och barnet en tjänst. Och det bästa råd jag kan ge dem som vill testa är att köpa någon enstaka av varje sort och prova själv vad som passar. Alla är ju olika och alla barn har olika form och behov så det är inte säkert att vår favvo passa alla andra lika bra.

Förutsättningar för att det ska fungera bra med tygisar är att man har tillgång till tvättmaskin ungefär var annan till var tredje dag. Hur många man behöver är ju såklart olika beroende på hur ofta man kan tvätta och hur ofta man behöver byta. Men mellan 20-30 stycken tycker jag är lagomt ifall man inte vill hålla på med tvätt jämt. Väljer man då formsydda eller vikblöjor så räcker det med 3-5 blöjbyxor. Köper man en sån stor mängd blöjor på en gång kan man tycka att det är dyrt, men i längden sparar man massor av tusenlappar. Dessutom så går det ju att sälja dem vidare och få tillbaka en slant eller använda dem till syskon.

söndag 20 februari 2011

Fortfarande inget vatten

Nu tror vi att vi kanske vet på ett ungefär vart det kan ha frusit och blivit stopp. Så vi jobbar på att försöka få lite värme på plats, om det nu går. Har precis kört en oldschool diskning, men två hinkar. Det är helt galet vad mycket vatten man gör av med i ett hem utan att tänka på det. Spola toan, tvätta händer, borsta tänder, mata djur, diska disk, koka te och torka rent överallt m.m. Det går åt otroliga mängder. Igårkväll åkte vi till mina föräldrar och gjorde middag för att slippa disken och jag fick även duscha så jag kan känna mig som en människa. Det är lustigt att jag har aldrig förr varit så törstig, eller sett så mycket dynga i huset som jag skulle vilja torka bort. Jag skulle också vilja tvätta massor av tvätt och kanske ta ett bad.....

lördag 19 februari 2011

Vattnet är slut i kranen...


Sov nästan inget i natt. Smulan har sparkat mig så hårt att jag har jätte ont på höger sida. Tydligen klev grabbarna precis upp när jag hade däckat av uttmattning vid sjutiden. Jag vaknade till innan nio och blir ganska glad eftersom jag ser att Rikards planerade skotertur till rallyt inte verkar bli av, fast varför? Jo, det har varit så kallt att vattnet frusit och det är fortfarande kallt. CRAP! Första tanken blir lite panik eftersom jag behöver verkligen en dusch, fast egentligen ska jag ju inte göra något speciellt idag tror jag. Men sen då? Hur ska vi ge hunden mat (vi blandar alltid hans foder i vatten), han fick ta vattnet som blött upp stekpannan i natt. Så mycket nöjd hund! Kattens skål fyllde jag upp igår kväll så han klarar sig. Och som tur var ska man väl säga så har vi alltid en tioliters dunk i skafferiet med vatten för det är på tok för högt flourvärde i vårt kranvatten för ett barn att dricka. Jag dricker i princip alltid från den dunken nu också sen jag blev gravid för säkerhetsskull, så det sina lite snabbare där. Men har ringt grannarna och de skulle nog vara hemma hela dagen så vi kan hämta mera om det tar slut. Jag håller tummarna för att detta ska ge sig idag och att inget går sönder på köpet. Men man ska väl vara glad för vi har ju mat och värme iaf. =)

fredag 18 februari 2011

Jomen jag är nog ganska nöjd ändå

Lyckades fixa fyra av mina åtta tråk saker att göra. Bojkottade alla golv och toastädning. Köksskåps torkningen tog knäcken på mig. Efter det så fick jag lov att vila ordentligt. Fick så mycket sammandragningar. Men då hann jag ju med en massa Folkemys istället!! Man jösses vad trött man blir av sammandragningar på det där sättet. Håller på att somna sittandes just nu, men Smulan ser till att det inte händer. Får hårda sparkar på obekväma ställen som håller mig alert. ♥

Dagens att göra...kanske.

Idag har vi en riktig bonus dag. En dag där det inte är planerat något alls, så jag tänkte passa på att få massor av tråk gjort. Fick sovmorgon i flera timmar och hoppas att skruttkroppen ska orka. Har gjort en lista och det ska bli intressant att se när dagen är över hur många punkter jag kan stryka. Hoppas någon iaf.

  • Sortera bort mina kläder som är i för dåligt skick att ges bort. De ska kastas!
  • Sortera bort Folkes urvuxta kläder.
  • Damsuga.
  • Torka golven.
  • Städa toan.
  • Städa golvet i tvättstugan.
  • Torka av köksskåpen.
  • Tvätta massor av tvätt.

torsdag 17 februari 2011

Clara om förlossningsberättelser

Idag skriver Clara om förlossningsberättelser, hur hon tycker att det är onödigt att berätta för blivande mödrar och stressa upp dem i onödan. Jag håller delvis med. Men jag tycker nog att om man känner att man inte vill höra eller läsa om dessa förlossningar som inte är lätta eller går bra, så har man väl ett eget ansvar att hålla för öronen eller sluta läsa. Just det här med att få berätta tyckte jag var väldigt skönt, eftersom det är en sådan speciell upplevelse. Dessutom är jag en sucker för att få höra hur det har gått för alla andra. Vad som hände och varför. Vilken bedövning de vill ha och hur det gick sedan. Jag läste och lyssnade till ganska jobbiga berättelser innan Folke kom, just för att jag ville vara förberedd på verkligheten. Hörde såklart massor av fina, lätta berättelser också. Jag tyckte att det var bra för min egen skull att kunna bilda mig en uppfattning om vad som skulle hända. Jag var dessutom inte rädd eller orolig, utan mer bombsäker på att det skulle gå hur bra somhelst. Å det gick ju bra! Dock hade jag inte en lätt förlossning, men det gick bra. Har funderat flera gånger på om jag ska lägga in min förlossningsberättelse här och inte kommit fram till något bra.

Jag har dessutom tre olika varianter av min förlossningsberättelse. En där jag skrev ned allt med en gång jag kom hem från BB ungefär och sedan en sammanfattad version. Sedan skrev jag en till förlossningsberättelse när det hade gått ganska så lång tid och jag hade kunnat gått igenom journalen ordentligt och verkligen förstått vad som hände och inte, jag hade även hunnit reflektera över hur jag mådde och vilka känslor jag hade. Jag kan säga att det skiljer sig rätt så mycket mellan den första och den tredje versionen.

Vad tycker ni? Är det kul och intressant att höra eller läsa om andra, eller är det bara skrämmande?

Sova gott?

Wow, inatt sov jag fyra timmar i streck. Så otroligt härligt! Man känner att kroppen verkligen mår så mycket bättre av att kunna sova så bra. Tror att jag slumrade till några små stunder efter det också. Man blir ganska så mycket piggare i hjärnan efter att få sova gott en natt. Har ingen aning om vad jag gjorde för att lyckas med just detta, men det behövdes känner jag. Tack nattens sömn!

Den är så bra!


Köpte en sån här tub i slutet på oktober. Den tillhör Weledas barn och baby sortiment innehåller bara naturliga ingredienser. Jag måste bara säga att den är helt kanon! Vi är väldigt nöjda. Efter som vi haft en väldigt kall och torr vinter så har vi behövt smörja Folke med något extra i ansiktet. Han är en torris varje vinter och i år har det varit extra jobbigt. Men en sväng med denna varje morgon så håller sig huden sådär slät och mjuk. För att den ska fungera bra så gäller det att man smörjer ca en timme innan man går ut så den hinner sjunka in i huden lite. Jag brukar smörja direkt efter han tvättat av frukost resterna, så blir det en enkelt rutin sak. Självklart fungerar den bäst om man smörjer nästan varje dag. Men det är ju olika beroende person såklart. Salvan är väldigt dryg och räcker ganska länge, så jag tycker den är otroligt prisvärd då tuben kostar ca 70-80kr. Finns att köpa i välsorterade mataffärer, hälsokosten och på nätet.

onsdag 16 februari 2011

En sån där vanlig dag

Idag har det verkligen varit en vanlig dag. Skönt men konstigt. Sov kasst inatt, somvanligt. Folke hade kissat i sin säng så strax efter tolv inatt hörde jag honom snyfta till. Jag torkade honom och han fick sova hos oss. Klev upp tidigt och gav Folke frukost så R fick sovmorgon. Tvättade allt i Folkes säng. Gick en promenad i det svinkalla vädret. Började jobba med allt jag skulle göra till by-tidningen. Vilade mig och rensade lite i min underklädes låda. Gjorde klart allt tidnings jobb och åkte sedan på tidningsmötet.

Konstigt nog så har jag nästan bara suttit hela dagen förutom lilla promenaden, men har ändå väldigt ont. Lite less får man väl erkänna att man blir på dessa fogar. Hur ska man bete sig då man inte ens kan sitta utan att få ondare vissa dagar?? Jajja, annars mår jag verkligen jättebra förutom lite väl torr i halsen. Det blev så otroligt torr luft nu då kylan kom åter. Funderar också på om Smulan kommer att bli en jättebebis för det är så trångt inne i magen redan nu. Har även listat ut att Smulan gillar kiwi rätt så mycket. Varje gång jag äter kiwi så börjar bebis att hicka massor. Folke gillade choklad minns jag, då svalde han mycket och började hicka massor. Nu ska jag kasta mig i sängen och hoppas på att få sova nån timme.

tisdag 15 februari 2011

Äntligen!

För en som är beroende av denna dryck är detta som en dröm! Som jag har väntat. Så gott och ja gott. Hoppas att den finns i vår butik nästa gång suget kommer.

måndag 14 februari 2011

Enkel och god guacamole


Brukar göra en råenkel (försvenskad) guacamole som passar till tacos eller som dip till chips och grönsaker.
Den är en sån här man kan svänga ihop på en höft ungefär, men jag försökte tänka till när jag gjorde den sist då det ska finnas ett recept på hur man gör.

Ca 3 avocado
1½-2 dl Creme fraische
1-2 tomater beroende på storlek
1 lime
1-3 klyftor vitlök, beroende på storlek och tycke.
Salt, peppar och cayenne peppar.

Jag brukar börja med att gröpa ur avocadon och sedan pressa i limesaften. Mixar det sedan med stavmixer och blanda sedan i hackade tomater, pressad vitlök och resten av ingredienserna. Klart! Självklart så finns ju alla ingredienser att få tag i ekologiskt.

Önskar er alla en fin alla hjärtans dag!


Ja vi har redan smygsmakat på alla hjärtans dag godisarna. Mmm! Idag ska vi bara ta en slappar dag och sedan fira svärmor som fyller år idag. Det är ganska så kallt ute så vi eldar och hasar runt i raggsockor och koftor. Jag är verkligen som ett lik då jag knappt sov något alls i natt. Har ondare än ondast men ska bota det med vila och en massa gott fika. Sänder en extra tanke till Marie, som bloggar om sin graviditet och förmodligen kommer att få träffa sin bebis lite snabbare än tänkt.

Kärlek till er alla!!

söndag 13 februari 2011

Idag går magen in i vecka 28

Morgonbild i vecka 28 (27+0).
Helt galet att det bara är ca 90 dagar kvar. Tanken gör mig en aning stressad, då jag inte tycker att jag hunnit göra något vettigt alls på två månader. Men förhoppningsvis kanske vi kan få en normal vardag från och med imorgon och jag håller tummarna för att vi ska få vara friska och pigga ett tag framöver nu. Jag vet att bilden är hemsk, jag har tydligen ingen självbevarelsedrift mera. Jag är halvt nyvaken och hela ansiktet går i en ton av grått. Ser dessutom ut som en förvuxen polkagris i nattlinnet, men det bjuder jag på eftersom jag älskar sega runt på morgonen i sköna kläder (helst hela dagen).

Jag ska till barnmorskan nästa vecka på koll igen men jag tycker nog att jag blivit lite piggare ändå sedan jag började äta järntabletterna. Smulan växer och sparkas hårt, så jag har ofta en känsla av några brutna revben i slutet av dagen. Jag har verkligen börjat känna mig gravid nu. Blir lätt andfådd och svettig om jag gör minsta lilla. Magen är ivägen när jag rör mig och jag har även börjat få halsbränna och lite kramp i vaderna. Är extremt vattutörstig och ofta kissnödig. Men det är ju småpotatis och sånt man får räkna med. Tyvärr så blir foglossningen gradvis sämre hela tiden, men jag tål det nog. Huvudsaken är ju att Smulan verkar må gott. Konstigt nog så känner jag mig också ganska tung även fast jag fortfarande ligger några hekto minus på vågen. Jag försöker att äta ordentligt, men den där känslan av att det inte riktigt ryms har även infunnit sig. Men enligt alla ultraljud inne på förlossningen så såg ju Smulan ut att växa bra och såg rakt lite sådär bebisrund ut på kinderna. Folke har börjat längta mycket efter att få bli storebror, han pratar om bebisen varje dag och han berättar om alla saker som bebisen ska få ärva efter honom. Han brukar komma och trycka med sin lilla hand sådär halvhårt på magen för han vill känna sparkar, sen lyssnar han och berättar för mig vad bebisen säger. Han har också funderat på ifall han och bebisen ska dela säng, för det vore ju mysigt. Det ska verkligen bli roligt att få se dem tillsammans sen. Jag är övertygad om att Folke kommer att bli en väldigt snäll och hjälpsam storebror.

fredag 11 februari 2011

Fyndad citykorg



Jäpp, här är den! I kärlekens färg ska Smulan få färdas. Jag har ju trånat efter en röd vagn sedan Folke var i magen och nu lyckades vi hitta denna helt obegagnade citykorg till minipris. Har bäddat provisoriskt för att se om det funkar. Fick ett helt fantastiskt lammskinn av min mamma från en lokal affär. Just detta skinn är försett med en dragkedja och snören så man kan använda det i en bilstol eller sittvagn utan att behöva göra hål i det och självklart babysäkert utan gift. Kudden och det lilla täcket sydde jag av stuvbitar till Folke för att ha i vagnen strax innan han föddes och det passar nog perfekt till Smulan i sommar. Resten av vagnen är inte hemma än, eftersom vi har helt enkelt beställt en ny. (jag vet, inte så miljösnällt utav mig men ibland får man vara ego). Det är iaf en Emmaljunga classic sport i färgen navy. Så sittdelen kommer ju att vara marinblå. Jag är less på svart och ville ändå ha en ganska mörk och stilren färg så det fick bli en marinblå.


Precis såhär ser resten av vagnen ut. Bild lånad här.

Den svarta Emmaljungavagnen blev såld på en kvart ungefär. Helt otroligt! Men det känns bra att den får göra nytta hos en annan familj. Bugaboo vagnen är fortfarande kvar, men det är många som hört av sig så det åker nog snart också.

Jag är så glad!

Jag är så otroligt glad och tacksam. Idag är en sån där dag när jag känner att jag har sån otrolig tur. När det helt plötsligt blir lite bättre än vad man har tänkt sig och när man inser vilket bra liv man har.

Jag är så tacksam över att få bo i ett härligt hus nära min familj och mina vänner. Att jag får dela mitt liv med världens bästa R. Han är så snäll och bra på alla sätt. Jag kan verkligen inte föreställa mig ett liv utan honom. Sen den känslan i hjärtat som kommer när jag ser min underbara son. Han är så vacker, omtänksam och härlig. Och nu ska han bli storebror och R ska få bli världens bästa pappa till ett till underverk.

Tacksamheten över att allt detta fina har kommit till mig utan att jag har behövt kämpa eller längta är otroligt stor. Ja, vilken tur jag har! Jag är så glad.

Satt nyss och spädde på denna glädje och tacksamhet när jag bläddrade i Kreativ Insikt's katalog. Där finns med massor av härliga saker som skulle kunna få bo hos oss. Är väldigt förtjust i de fina fotografierna och barntavlorna. Det är dessutom ganska billigt tycker jag.



Tokbilden vill inte lägga sig åt rätt håll, men jajja. Det är katalogen iaf.

torsdag 10 februari 2011

En Emmaljunga på blocket

Så, nu ligger andra barnvagnen ute på blocket också. Förhoppningsvis har vi lite mera plats i hemmet snart, vilket behövs när man måste göra plats för en människa till. Den här vagnen är i helt otroligt skick, som ny. Men vi behöver den inte så den gör helt klart mer nytta hemma hos någon annan. Just denna modell heter Emmaljunga sport combi och är extra rymlig. Bra om man vill bädda mycket på vinter eller har ett barn som behöver åka/sova i vagn.


Intresserad av denna vagn? Skriv en kommentar eller kolla annonsen på blocket. Jag lovar att det snart kommer en bild på vad Smulan ska få sin första åktur i. Ska bara hitta det jag tänkte bädda med först.

onsdag 9 februari 2011

En gullig present


Kolla in denna handduk. Detta är en namnsdagspresent som Folke fick av sin farmor. Hon hade hört talas om hans intresse för denna lilla figur. Jag vet inte var handduken kommer ifrån men den var iaf öko-tex märkt och luktar inte sådär jätteskumt som annars såna här saker kan göra. Kan ni förstå hur glad ungen var när han kom hem med denna rosa dröm. Jag tror nog att det får bli fin-handduken som får följa med på badet och till stranden i sommar. Efter nån tvätt så ska den väl provas först här hemma också.

Ta det lungt!

Ja, det är rådet man får när man har foglossning. Rör på dig lite och ofta och vila emellan. Gör inga rörelser som gör ont. Amen hur lätt är det då när man måste fixa med hushåll, barn och husdjur. Vissa saker måste ju faktiskt göras hur ont man än har. Tex igårkväll fick jag lov att bära min son uppför trappen. Det gör så jedra ont att man håller på att förgås, men hur ont gör det inte i hjärtat när man inte klarar av att trösta sitt eget barn då. Sen måste jag ju bära veden fram till pannan för att kunna elda då det blir sådär tvärkallt ibland. Det gör också ganska ont, men jag vill ju inte gå runt och frysa. Och när dagen kommer för att åka in till stan och handla mat och Rikard helt plötsligt inte kan följa med, ja då är det bara att bita ihop för mat måste vi ju ha. Ibland blir jag så arg på min egen kropp. Dumma skit kropp, varför fungerar du inte som du ska?!!

Jag brukar gå promenader men hunden, men det har jag fått lov att sluta med. Jag smiter iväg när jag får chans att gå ensam i min egna sakta mak. Jag går ca 30-45 minuter och det gör ont. Men jag känner att det är skönt för lungorna att få andas in ordentligt och det är härligt att få solen i ansiktet. När jag kommer till vår väg och ska gå upp på kullen, så håller jag nästan på att gå sönder sista biten. Men jag klarar inte att bara vara stilla hela tiden. Tror inte det är bra för resten av kroppen när man bara är stillsam. För mig är det som att välja mellan pest eller kolera.

tisdag 8 februari 2011

Tvätt och disk!

Har fått flera frågor om vad vi använder när vi tvättar och diskar. Fick även en kommentar i ett inlägg nyss. Så nu tänkte jag bara enkelt visa och tipsa om det vi använder oss av.

I köket så har vi diskmaskin och till den använder vi Änglamarks diskmaskins tabs, de är väldigt effektiva och har ett bra pris samt att de är tillverkade med hänsyn till miljön. De fick nästa bäst i test på testfaktas test 2008. Man hittar dem på COOP. Sedan så handdiskas ju vissa saker och eftersom jag har väldigt känsliga händer och vi har barn i familjen så vill man ju inte ha något diskmedel med läskigt innehåll. Vi har använt oss av Ecover's diskmedel i flera år och är väldigt nöjda. Det påverkar miljön minimalt och lämnar inga farliga kemikalier kvar på disken. Och det luktar väldigt naturligt och gott också. Jag har köpt det själv på Grön Gåva i Örnsköldsvik, men det går att beställa hem på olika webshoppar tex. Jordklok.se.


Ecover diskmedel. Bild lånad här.

I tvättstugan har vi två sorters tvättmedel och inget sköljmedel. Det ena är tvättnötter. Detta är ett helt naturligt tvättmedel där man använder de små nötterna i en liten påse inuti tvättmaskinen. De fungerar otroligt bra och bildar som en såpa i kontakt med vatten. När de använts färdigt så kan man lägga dem i komposten och det är så allergivänligt det bara kan bli. Vi har tex använt dem i tygblöjetvätten. Dessa nötter finns att köpa på diverse välsorterade hälsokostaffärer och på massor av ställen på nätet tex här, där kan man även läsa mer om dem och hur de fungerar.

Tvättnötter. Bild lånad här:
Eftersom vi har ganska mjukt vatten så behöver vi också använda oss av ett rejälare tvättmedel också. Då det är mer fläckar och smuts, vilket det lätt blir när man har barn och en sambo som gillar fordon av alla slag. Vi har då valt att använda oss av Ocean bastvätt. Ett drygt tvättmedel som passar all tvätt i alla temperaturer. Oparfymerat och innehåller inga zeoliter, sulfater och metasilikater. Tillverkat av förnyelsebara råvaror så långt som möjligt. Det är dessutom tillverkat i Sverige vilket bidrar till korta transporter. Vi är väldigt nöjda med detta tvättmedel och köper det på Granngården. Tror att man kan köpa det via nätet också. Vi köpte en stor hink för många år sedan och köper sen refillpåsarna när hinken gapar tomt. Det jag gillar extra mycket med just detta tvättmedel är att tvätten verkligen inte luktar något annat än rent. Och då man hänger ut det på tork så får det verkligen den där rena friska doften som gör det sådär härligt mysigt.

Ocean tvättmedel (vi har dock den oparfymerade sorten med vitt lock på hinken). Bild lånad här.
Detta är vad vi använder i tvätt och disk hemma hos oss. Vi har valt dessa produkter utifrån vad som känns bra för oss själva och vår hälsa. Sen vill vi ju såklart ha produkter som inte förorenar miljön. En annan faktor som också spelar in är såklart priset, eftersom vi inte är speciellt rika så vill man ju att priset ska kännas rimligt.

söndag 6 februari 2011

Sockerbagaren i farten





Ja då har bagaren varit i farten igen! Han har bakat världens sötaste små maränger. Som sötsugen gravid mamma kan man inte bli annat än lycklig. Jag älskar hans tålamod och finess. Tror inte jag fått till dem såhär fina själv förut. Vi använder oss av ett gammalt recept som jag hittat i mammas receptlåda tror jag. Det är galet enkelt. Man tar tre äggvitor och 1-1½dl socker. Gräddas i ugnen på 100-125 grader i ca en timme. Jag brukar sänka graderna lite och ha dem inne längre för att de ska bli ljusa, sega och fina när man gör dem såhär små. Idag tog jag fram saker till en tredubbel sats och det går perfekt ifall man har varmluftsugn.

Tack alla fina!!

Jag vet att det kanske är lite tråkig blogg just nu, men jag är helt slut både fysiskt och mentalt. Jag skyller på kräksjukan, krupp, foglossning och trippen till förlossningen. Sen blir man ju ganska uppslukad av graviditeten och min sjuka treåring.

Ni ska veta att jag är helt överväldigad av alla besök här på bloggen. Det är otroligt att det är så många som tittar in här varje dag. Jag hoppas att ni förstår att det förgyller min dag. Jag vill också tacka för alla fina kommentarer, sms och telefonsamtal. Det är så härligt att ha så fina människor runt om sig!

TACK!

lördag 5 februari 2011

En barnvagn till salu!

Nu har jag äntligen fått tummen ur och lagt ut en av våra vagnar på blocket (Bugaboo Cameleon). Det är lite tråkigt faktiskt eftersom den varit så otroligt bra. Men om det ska rymmas ett barn till i detta hemmarn så får vi lov att göra plats. Vi har rensat bort en massa annat också, men denna vagn är ju värd en slant så den får visa upp sig på blocket och hoppas på ett nytt hem.

Vagnen med toppset i offwhite canvas.

Vagnen med blått toppset i flece.

Vagnen med sittdelen och åkpåsen.
Intresserad? Kolla anonnsen eller skriv en kommentar!

fredag 4 februari 2011

Kolla in alla fina eko-tyger på bAGus

Bild lånad här.
Skynda att beställa något fint på bAGus av dessa fina och bra tyger nu!

Fullt ös


I natt och idag har bebis varit sjövild i magen. Smulan har bara tagit  korta sovpauser och ger igen för den bryska behandling igår. Vissa sparkar gör verkligen ont. Och kullerbyttor! Det ser ju ut som att det är en alien på väg rakt ur magen. Jag ska aldrig klaga på en spark mer någonsin hur ont det än gör. Älskade lilla Smula!

Våra fina rådjur!




Bästa minen: -Jag bryr mig inte hur mycket du än bankar på fönstret, jag tänker äta upp dina blommor ändå!!



Här har vi några av de rådjur som besöker oss dagligen. Jag har tagit bilderna genom ett skitigt köksfönster så det blev som det blev. Men de är ju ganska söta!! Fast de äter upp all fågelmat och mina blommor i rabatten. När de började gräva upp en av mina favorit blommor så fick jag lov att gå ut och säga åt dem att gå.

torsdag 3 februari 2011

En eftermiddag och kväll på förlossningen


Har precis kommit hem från ett besök på förlossningen. Lilla Smulan har varit för lat i magen sedan i tisdags och efter rådfrågning så blev det en tur in bara för att konstatera att allt var okej. Men lite nervös hann jag allt bli! Jösses jag är helt mör i magen efter ett helt gäng med undersökningar och diverse metoder för att få en bebis att bli irriterad. Det var på håret att jag skulle få sova över där, men tack och lov så fick jag åka hem. För guud så tråkigt det är där när man inte har en bebis att ta hand om. Har nu hunnit med att läsa galet många gamla Vi föräldrar tidningar, promenerat mer än jag gjort de senaste månaderna, gjort ett helt gäng med fina CTG-kurvor, fyra ultraljud och lite andra provtagningar. Håller tummarna för att jag inte behöver åka dit något mer förrän tidigast i slutet på April kanske.

Det som varit bra med denna upplevelse är att jag kan verkligen lita på min egen känsla. Jag var aldrig rädd eller särskilt orolig, bara lite nervös över vad läkarna sa och hur länge jag skulle behöva stanna. Det blir ju lite krux då man har ett barn som väntar hemma, husdjur och en gubbe som ska iväg på jobbet. Men eftersom jag vet att man "ska" kolla upp sånt här så var det lika bra att det blev gjort ordentligt. Vi fick ju dessutom chans att se vår fina Smula och h*n är rätt så söt.

Ja varför var Smulan så trött då? Svårt att säga, men förmodligen var det bara så att h*n varit väldigt aktiv innan och behövde ta igen sig lite. Gött att sitta i soffan och känna buffar och sparkar somvanligt nu!

Grått, segt och snöigt


Idag är en sån där trög dag igen. Jag sov nästan inget alls i natt, men det beror nog mest på att jag blev störd av en som snarkade. Det snöar igen efter allt töande och jag är faktiskt lite glad för det. Jag hoppas att all halka kan hålla sig borta ett tag till. Vet inte om det är halkigt ute nu för jag har inte vågat/ides gått ut något än. Ska en sväng in till stan sedan, men jag väntar på ett telefonsamtal först. Är så korkad att jag lämnat mitt hemnummer istället för mobilen.

En bra sak är iaf att Folke mår mycket bättre. Inatt sov han riktigt gott och han upptäckte själv att det gick att skratta idag. Men han är ganska så hes fortfarande och lite tröttare än normalt. Men det verkar gå åt rätt håll!

Jag har tvättat ren en annan barnvagn som står och tar en massa plats, funderar nu på om den också ska få en annons på blocket.... Å jag avskyr att jag lider av beslutsångest!

onsdag 2 februari 2011

Bebis koll

Ja idag har jag dragit igång ett lite lätt påbörjat projekt här hemma. Jag håller på att kolla upp vad vi har för bebisprylar. Tänkte att det kan vara bra att veta ifall det är något vi kan gör oss av med eller om vi behöver skaffa något till Smulan. Vi har ju verkligen sparat ALLT, vilket egentligen är ganska onödigt, för det var en hel del saker som inte blev mycket använda.


Här har vi en sak som ska säljas, vår Emmaljunga vagn. Den användes i kanske 5 månader innan vi insåg att detta inte var vagnen för vår son. Fattar egentligen inte varför vi inte har sålt den för länge sedan. Men men, snart så ligger den nog på blocket. Jag har tvättat upp den och gjort den fin. Ska bara göra rent hjulen på den så är den som butiksny. I skrivande stund så ligger det en massa andra delar från vår andra vagn i tvättmaskinen och blir rena, den ska nog också ut på blocket inom en snart framtid. (är lite osäker på det än , men vi får väl se hur vi gör).



Här ser ni sånt som verkligen kommer att användas igen. Massor av små filtar och lite plastad frotté. Helt ovärderligt att ha många filtar. Nu hamnade de mesta färglösa på bilden, men de är bra ändå. Har monterat bort och ställt undan spjälsängen så i torktumlaren ligger det bla ett spjälskydd och lite annat smått och gott man kan bädda i en spjälsäng med. Jag vet att det kanske låter rubbat i vi tagit bort spjälsängen nu, då andra kanske precis har börjat fundera på att ta fram den. Men jag känner framförallt att jag vill slippa se den ett tag och att det känns som att den fortfarande är Folkes. Tänkte att om vi ta bort den nu så kan vi ta fram den och Folke kan få hjälpa till och bädda i den i slutet på April kanske. Så får det mera kännas som att då är det bebisens säng. Kläder och sånt orkar jag inte riktigt kolla upp just nu, det är ju ändå kanske 14 veckor kvar. Det kommer bara få mig att börja längta så mycket och det kan få vänta lite till. Vi har ju kläder så vi klarar oss, det är ju liksom inget problem. Eller ja om det skulle bli en pyttebebis, så får vi kanske skaffa några plagg i mindre storlek. Det minsta vi hade till Folke är storlek 56 på.

Det jag vet att vi kommer att behöva köpa nytt är en åkpåse, eftersom den ena vi har kommer att följa med ena vagnen då den är specialsydd för just den vagnen. Den andra vi har är en sån där billighets sak från Ullared som inte var så bra. Sen kommer vi att köpa en snuttefilt och förmodligen en skötväska också. Tror också att det kommer att bli några klädplagg eftersom det är kul att köpa det.

tisdag 1 februari 2011

Dagens uppdatering

Lillgrabben var snäll och duktig hos doktorn på VC. Krupp konstaterades och vi fick utskrivet medicin som förhoppningsvis ska göra det lättare för Folke att andas och kanske slippa de där jobbiga anfallen. Så nu får vi helt enkelt hoppas att det hjälper eller så får vi åka tillbaka imorgon. Fick träffa en väldigt trevlig och tillmötesgående läkare. Det är så skönt när man liksom känner att besöket var värt besväret och man inte behöver känna sig som en hysterisk mamma som tror att ungen ska dö av en vanlig förkylning.

Nu har vi smaskat i oss lite glasspinnar och Folkes farmor ska bjuda på middag så vi kan lata oss hela kvällen. Får väl se om jag hinner få något vettigt gjort senare, har lite små projekt på gång.

Så tråkigt.....

Det är verkligen en tråkig vardag här just nu. Jag som var så sjukt trött igår hade tänkt att bota det med lite godis och en tidig kväll. Men när Folke hade sovit en liten stund så vaknade han och fick ett krupp anfall. Så hemskt! Jag med min onda rygg bar ned honom och gav honom en glasspinne då han hade lugnat sig. Han somnade i soffan och Rikard fick bära upp honom igen då vi hade vädrat ut hans rum ordentligt, samt pallat upp madrassen med en stor kudde. Det gick bara en liten stund så fick han ett anfall till och jag ringde sjukvårdsupplysningen eftersom Folke har aldrig haft sådär förut. Man blir ju lite rädd också då han hade lite svårt att andas. Men han somnade och vi avvaktade. Vaknade igen vid fem och fick ett nytt anfall så jag har bokat tid på VC inne i byn idag. Vet inte om det ger något men då får iaf en läkare kolla på honom.

Så typiskt att det skulle bli såhär nu. Folke som skulle vara en stund på förskolan för att ta om gruppbilden för hans förskola. Men han får lov att saknas på den detta år.

Själv har jag lite mindre ont men är fortfarande lika trött. Ska köpa ny glass som vi kan tröstäta tillsammans här hemma, så känns det nog lite bättre.