söndag 26 september 2010

Äppelsaft

Tidigare i höst fyndade vi dessa billiga 1liters flaskor på IKEA. De tänkte vi nu fylla med äppelsaft. Förra hösten gjordevi ungefär 20liter äppelsaft och man kan bli förvånad över hur snabbt det tar slut. I år blir det ca 15 liter, men då har vi ju både syrén- och rabarbersaft kvar också.


Recept på äppelsaft.
Ca 5-7kg klyftade äpplen.
15 liter upphettat vatten.
Skiva i några citroner.
Låt stå i 2-3 dagar. Värm upp och rör ned 2kg socker, ett kuvert citronsyra och en hatt atamon per ca 3-4 liter saft.

Det blev en hel del

Idag har jag pysslat med kungsmyntan (oregano). Den har hängt på tork i skafferiet lite för länge så nu var det dags att rispa av den ner i några burkar. Det luktar gudomligt när man håller på.

Frost på lägdan

Inatt har det varit kallt. Men det betyder att vi får en fin dag idag.

lördag 25 september 2010

Växa i och växa ur

Idag har det röjts i Folkes garderob. Något jag gör alldeles för sällan. Vi har sparat alla hans urväxta kläder på detta sätt, i storleksording i påsar i flyttkartonger. Och ja, vi har sparat allt för att kunna avända till syskon. Så nu finns det i princip tre proppfulla flyttkartonger med allt från små hjälmmössor till vinteroveraller i storlek 56-92. Och idag började jag på en till kartong... Det blir mycket kläder då man haft både kräkbebis och en stor kille som spiller mycket och jobbar hårt. Hur gör ni med alla kläder som barnen växer ur?

Persilja och gräslök

Hela sommaren och nu in på hösten går vi ut och mumsar på det vi har i trädgårdslandet. Plockade in lite persilja och gräslök som jag tänker spara i frysen för att kunna använda även när trädgårdslandet vissnat. Fast på grund av plötsligt heltidsjobb så har jag inte hunnit ta in så mycket än, men lite har vi ju. Hittade platspåsar med okej plats som dessutom har zip, vilket gör det lätt att ta lite åt gången.

torsdag 23 september 2010

Folkes egen glass

Folkes mellis. En glass gjord av turkisk yoghurt, grädde och lite hallon. Detta rörde han ihop själv och fyllde små glassformar med. En stolt kille som någon timme sedan fick bjuda familjen på hemmagjorda hallonglasspinnar. Mumma!!

Blingo Party!

I tisdags var det Blingo party här på kullen. En trevlig kväll, som trots många avbokningar blev rätt lyckad. En hel del ungar får nya, färgglada och ekologiska plagg i sin garderob snart. Till Folke skickades det efter fem plagg, som jag är säker på att han kommer att trivas bra i.
Dessa lila leggings, samt en långärmad t-shirt i samma färg.
Dessa blårandiga puffbyxor.
Dessa lila mjukisbyxor.
Och denna underbara svamptröja i farfars modell.
 Alla bilder är lånade härifrån!

lördag 4 september 2010

Kungsmyntan







Aka Orgegano och pizzakrydda. Jag sådde en hel påse på samma fläck och det växte så in i norden. Även fast vi har ätit av den i princip varje dag så var det otroligt mycket kvar. Allt hänger nu i taket på skafferiet och torkar sakta i mörkret. Som tur var så krymper det mycket efter det har torkat, så då får vi nog plats med allt i en burk. För övrigt är detta Folkes favorit krydda och han kan äta mängder på sin mat.